Csökkenteni kívánja a kormány a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulást Romániában, ugyanakkor eltörölné a magánnyugdíjpénztárak által felszámolt kezelési költséget.

A bukaresti kormány drasztikusan be kíván avatkozni a kötelező magánnyugdíj rendszerébe – írja a Krónika.

Miután a pénzügyminiszter két hónappal ezelőtt felvetette a kettes számú nyugdíjpillér bezárásának lehetőségét, a kormány ezúttal azt tervezi, hogy a felére faragja az állam által a magánnyugdíjpénztárakhoz átutalt járulékok mértékét.

Jövő januártól a jelenlegi 5,1-ről 2,5 százalékra kívánja leszállítani a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulást. Egy portál úgy tudja, a pénzügyminisztérium kezdetben arra tett javaslatot, hogy egy százalékra csökkentsék a kötelező hozzájárulást.

Ennek következtében a kötelező magánnyugdíj-járulékot befizető mintegy hétmillió romániai munkavállaló sokkal kevesebb öregségi juttatást kapna a nyugdíjkorhatár elérésekor, mint jelenleg.

Jelentős érvágás lenne a 17 pénztár számára az is, hogy a pénzügyminisztérium eltörölné a magánkasszák által a befizetőktől az átutalt összeg után felszámolt 2,5 százalékos kezelési költséget. Az intézkedés nyomán ötven százalékkal csökkennének a bevételeik. „Dolgozunk a vészforgatókönyveken” – mondta egy magánnyugdíjpénztári illetékes.