Szabálytalanságot tárt fel a Volkswagen-csoportnál a dízelbotrány miatt indított belső vizsgálat. A német társaság közleménye szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban találtak rendellenességeket, az ügy több százezer autót érinthet.

A még zajló belső vizsgálatban áttekintik a dízelmotorokra vonatkozó összes folyamatot és eljárást. Az ellenőrzés közben feltűnt, hogy bizonyos típusok engedélyeztetése során helytelenül határozták meg a szén-dioxid-kibocsátást, és így a fogyasztást is.

A helytelen eljárás révén a valóságosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeket rögzítettek. A rendellenesség túlnyomórészt dízelmotorokat érint – áll a közleményben. A VW hangsúlyozta, hogy az autók biztonságát nem befolyásolja az ügy.

A szabálytalanság nagyjából 800 ezer kocsit érinthet, és kétmilliárd euró nagyságú gazdasági kockázatot jelenthet a cégnek, de annak kiterjedtségét egyelőre nem lehet megbízhatóan felmérni.

A társaság haladéktalanul kapcsolatba lép az illetékes engedélyeztető hatóságokkal.

Az amerikai hatóságok nemrég derítettek fényt arra, hogy a VW több millió autót látott el olyan szoftverrel, amely érzékelte a mérés körülményeit, és így az autó a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálta, vagyis csalt a vizsgán.

A dízelbotrány és lehetséges hatása a magyar gazdaságra téma volt az Automotive Hungary kiállításon is, a KamaraOnline riportját itt olvashatja.