A felhőszolgáltatás (cloud computing) rendkívül dinamikusan fejlődik globálisan és Magyarországon is, amit mutat, hogy a szoftverpiac árbevételének több mint 10 százalékát már ez a terület adja.

A cloud szolgáltatás iránti igény folyamatos növekedését jelzi, hogy az Oracle Hungary 350 alkalmazottjának kétharmada csak a felhőszolgáltatás fejlesztésével, értékesítésével foglalkozik, miközben a cég a további 50, az üzletágat ismerő szakembert keres –mondta sajtótájékoztatóján Reményi Csaba, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója. Az Oracle Hungary több mint 200 nagyobb magyar állami tulajdonú és nagy nemzetközi cég magyarországi leányvállalatának nyújt felhőszolgáltatást – tette hozzá.

Reményi Csaba a felhő szolgáltatás előnyei közül kiemelte, hogy a cloud a cégek számára csökkenti a pénzügyi kockázatot, illetve a szolgáltatás igénybe vételével hamarabb rendelkezésre áll az az infrastruktúra, technikai platform és maga az alkalmazás, amire a cégnek a tervei megvalósításához szüksége van. Hozzátette: szakmai segítséget is nyújtanak a vállalatok által tervezett felhőprojekt megvalósításához, illetve a szükséges kapacitás méretének kialakításához.

A kaliforniai székhelyű Oracle szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern teljes árbevétele a tavaly június 1-tól idén május 31-ig tartó 2016-os pénzügyi évben 37,04 milliárd dollár volt, 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Üzemi eredménye 9 százalékkal, 12,6 milliárd dollárra, nyeresége pedig 10 százalékkal, 8,9 milliárd dollárra csökkent. A felhőszolgáltatásból származó bevételek 49,1 százalékkal, 858 millió dollárra nőttek, és az Oracle arra számít, hogy a 2016-os pénzügyi évben elért több mint 52 százalékos bővülés után a következő, 2017-es pénzügyi évben 65 százalékkal emelkednek az ebből származó bevételek. (MTI)