Szeptember első felében kerülhet a kormány elé az újabb közigazgatási díjmérséklés és bürokráciacsökkentés ügye. A lakossági konzultációban azt javasolták a kormánynak, hogy legyen díjmentes a személyi okmányok kiállítása, csökkenjenek a foglalkoztatással kapcsolatos vállalkozói költségek és legyen egyszerűbb a magáncsőd.

Valamivel több mint 240 ezer kérdőívet töltöttek ki az állampolgárok a bürokráciacsökkentésről és a közigazgatási díjak eltörléséről szóló idei lakossági konzultáción. Július 11. és augusztus 19. között három témakörben adhattak ötleteket a kormányzatnak – írja a Magyar Idők.

Az eljárások egyszerűsítése kapcsán 102 ezer nyomtatványt töltöttek ki a magánszemélyek, a céges és a lakossági díjcsökkentések ügyében pedig 142 ezren tették meg javaslataikat a kormánynak.

A résztvevők leginkább azt szerették volna elérni, hogy a jövőben kisebb legyen a bürokrácia a járdaépítéskor és a telep kialakításakor: ezekben az esetekben az engedély megkérése helyett legyen elegendő bejelentést tenni. De bonyolultnak ítélték a magánszemélyek a családtámogatási és a szociális ügyeket, emellett a nyugdíjbiztosítás, valamint az ingatlan-nyilvántartás menetét, ezért ezeken mindenképpen egyszerűsítenének.

Az állami szolgáltatásokért fizetendő díjak ügyében is érkeztek bőven javaslatok. A magánszemélyek főként a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos eljárási összegek megszüntetését, csökkentését szorgalmazták. Ezek közé tartozik például a jogosítvány, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának költsége, de idesorolható a gépjárművek forgalomból történő kivonásakor fizetendő tétel is.

Az ingatlan-nyilvántartás díjainak eltörlésére szintén sok javaslat érkezett, de számosan voksoltak az anyakönyvi kivonat költségének, valamint a csok igényléséhez szükséges hatósági bizonyítványok illetékének lefaragására is. A vállalkozások képviselői eközben – elsősorban – a cégeljárás anyagi terheit sokallták.