Ha egy vállalat nem ad helyes válaszokat a digitális transzformáció kihívásaira, növekedése elmarad a kívánttól. A magyar vállalatok lépéshátrányban vannak a nemzetközi élmezőnnyel szemben.

A nagy nemzetközi cégek vezérigazgatói vállalatuk 2 százalékos növekedését valószínűsítik 2018-ra, a közgazdászok viszont 4-4,5 százalékos világgazdasági növekedést várnak – derül ki a KPMG 1300 cégvezető körében készült nemzetközi felméréséből.

Óvatos realizmusuk a KPMG szerint abból származik, hogy pontosan látják az előttük álló kihívásokat – fogalmaz Robert Stöllinger, a KPMG Magyarország vezérigazgatója.

A kihívások közül a tanácsadó cég három kulcsfontosságú tényezőt emelt ki: a kiberbiztonságot, az automatizációt, valamint a fogyasztók és a munkavállalók körében zajló generációváltást – írja a Computerworld.

Mindössze a cégvezetők fele véli úgy, hogy vállalata kellően felkészült egy esetleges kibertámadásra. Az informatikai igazgatók szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet: az ő körükben az elégedettek aránya mindössze 21 százalék.

Bár a felmérés szerint a cégvezetők nagy többsége nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása miatt csökken a munkahelyek száma. Attól viszont tartanak, hogy az új struktúrák új alapkövetelményeket támasztanak az alkalmazottakkal és velük magukkal szemben is.

A magyar vállalatoknál a digitális transzformáció jellemzően kevésbé előrehaladott, mint a nagy nemzetközi vállalatoknál. Ennek alapvető oka, hogy a cégek célpiacuknak a hazai fogyasztói kört tartják, és ez a piaci limitáció kevésbé dinamikus növekedést tesz lehetővé.