Az OTP Bank digitális aláírópaddal teszi gyorsabbá és kényelmesebbé a kiszolgálást a fiókokban. Az aláírópaddal az ügyfelek jelenleg a saját számlájukat érintő tranzakciókat, a személyi kölcsön igénylést és az internetbanki szerződést intézhetik, de az adatmódosító nyilatkozatokhoz sem lesz szükség papírra.

Az OTP Bank két újabb, a digitális fejlesztési programhoz kapcsolódó szolgáltatását mutatta be keddi sajtótájékoztatóján. A hazai bankszektorban az OTP az első hitelintézet, amely egy speciális digitális aláírópad használatával teszi lehetővé ügyfelei számára az ügyintézés során keletkező dokumentumok elolvasását és aláírását. A digitális aláírópad az ügyfelek számára egyszerű és biztonságos, a bank számára pedig fenntartható hitelesítési megoldást jelent.

A rendszer egyedülálló módon egy hagyományos kézi aláírásból állít elő egy rendkívül biztonságos elektronikus aláírást, amely megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is. Az aláírásokat egy szerver kezeli, azokhoz a bank alkalmazottai nem férnek hozzá és a banki környezetből sem kerülnek ki. A hatályos jogszabályoknak megfelelve minden elektronikusan aláírt dokumentum hiteles példánya az ügyfél bankszámlájához tartozó OTPdirekt internetbanki felületen érhető el.

A startup cég bevonásával kifejlesztett megoldás egy sok éven át fejlesztett, gépi tanulást alkalmazó, díjnyertes technológián alapszik, amely egy aláírást több ezer szempont alapján vizsgál meg, és azonnali visszajelzést tud adni egy aláírás hitelességéről. Egy ember nem tud kétszer pontosan ugyanúgy aláírni, de az aláírások dinamikája mégis nagyon jellemző az egyénekre, és az aláírás hitelesítő technológia elsősorban ezeket az egyedi jellemzőket vizsgálja.

Az aláírópad segítségével jelenleg az ügyfelek saját számlájukat érintő tranzakciókat (befizetés, kifizetés, átutalás), a személyi kölcsön igénylést és az internetbanki szerződést intézhetik, de adatmódosító nyilatkozatokhoz sem lesz szükség papírra a továbbiakban. Az aláíró pad használatával az ügyintézés gördülékenyebbé válik, hiszen míg ma például egy prémium számlához kapcsolódó 150 oldalas papíralapú dokumentáció összerendezése akár fél órát is igénybe vehet, az eszköz segítségével ez az idő töredékére csökkenhet.

Használata emellett kényelmes, hiszen a 10”-os kijelzőn látható elektronikus dokumentum a számítógépes megjelenítéshez hasonlóan görgethető. Az OTPdirekt internetbanki felületen megtekinthető aláírt dokumentum nagyítható, tartalma kereshető is, ami segíti a könnyebb olvasást.

Az eszközök használata jelentős előrelépés környezetvédelmi szempontból is. Az aláírópadoknak köszönhetően 3 év alatt több mint 100 millió bizonylatot és több mint 50 millió oldal A4-es papírt nem kell kinyomtatni. A papírhasználat mérséklése bankcsoporti szinten is fontos törekvés mind az ügyintézés, mind pedig a belső munkafolyamatok terén.

„Az OTP digitalizációs programjának keretében azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatásokat tegyünk elérhetővé, miközben továbbra is teljesítjük a magas szintű biztonsági követelményeket. A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy ügyfeleink értékelik, ha időt spórolunk nekik. Az eszköz használata egyszerű és gyors, ezért is könnyű megszokni használatát” – mondta el Kisfalvi Bence, az OTP üzletfejlesztési igazgatója.

A bank digitális fejlesztési programja keretében tavaly ősszel kezdte telepíteni azokat az új fejlesztésű bank automatákat, amelyek alkalmasak a készpénzbefizetésre, a befizetett az összeg azonnali jóváírására, illetve az összeg újbóli kifizetésére is. Az automaták segítségével a fióki nyitva tartástól függetlenül, a hét minden napján, a nap 24 órában elérhető az ügyfelek számára a pénzbefizetési lehetőség. Az új ATM-ek használatával a korábbi fióki befizetés idejének töredéke alatt az ügyfelek számlájára kerül a befizetett összeg.

Az ATM sajátossága hogy a gép belsejében megvizsgálja a bankjegyeket valódiság és forgalomképesség szempontjából, a hamisgyanús bankjegyeket bevonja, és nem írja jóvá. A másik különlegessége, hogy a befizetett forgalomképes, nem selejt bankókat vissza is forgatja a készülék, így csökkennek a készpénz logisztikai költségek.

Az OTP Bank 2017 végére 200 fiókot szerel fel a befizetésre is alkalmas ATM-ekkel. Jelenleg 60 ilyen készülék működik országszerte. A szolgáltatás iránti igényt jól jellemzi, hogy néhány hónap leforgása alatt a befizetések összértéke már meghaladta a 11 milliárd forintot.