A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, az Országos Szövetkezeti Tanács, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége üdvözli a közérdekű nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó szabályozási javaslat előterjesztését.

Az előterjesztés alatt álló, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó szabályozási javaslat a gyakorlatból jött igényeken alapszik. A benne felsorolt érvek a nyugdíjasok és a munkaerő-piac oldaláról világítják meg annak jelentőségét. Nem kérdés, hogy az idősebb korosztály számára terhet jelent a társas kapcsolatok meglazulása, a magánytól való félelem. A Polgári Törvénykönyvben is megfogalmazott jogos elvárás, hogy azon nyugdíjasok számára, akik önkéntes alapon további munka vállalására képesek és készek, legyen lehetőségük adó- és járulékmentesen, speciális foglalkoztatási formában a gazdasági és társadalmi szükségleteik kielégítésére.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, az Országos Szövetkezeti Tanács, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös nyilatkozatában azonban nem a fenti tényeket érzi fontosnak hangsúlyozni. Azért ösztönzi a döntéshozókat a javaslat törvényerőre emelésére, mert a felsorolt szervezetek mindegyikében tevékenykedők igényt tartanak arra a tudásra, amelyre csak egy élet munkájával lehet szert tenni. A DiákÉSZ, az MMOSZ, az OSZT és a VOSZ üdvözli az előterjesztést, mert feltett szándékuk tanulni az érintettektől. A közösségi szempontok mellett elemi érdek is a közös munka. Külön büszkeség, hogy a magyar iskolaszövetkezeti joganyag modellértékű a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásában – olvasható a négy szervezet közös közleményében.