Több mint 1000 vállalkozás vett részt a vállalati bürokráciacsökkentéssel foglalkozó konferenciasorozaton, amelynek utolsó, budapesti állomásán Demján Sándor súlyos kételyeinek adott hangot.

A jól működő közigazgatás a gazdasági versenyképességet javító tényező, a vállalkozók és az állam találkozásainak hatékonyabbnak, gyorsabbnak kell lenniük – mondta el köszöntőjében dr. György István fővárosi kormánymegbízott a vállalati bürokráciacsökkentéssel foglalkozó konferenciasorozat budapesti állomásán. A Miniszterelnökség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal által szervezett országos konferenciasorozat utolsó állomást Budapest Főváros Kormányhivatalában rendezték meg (képünkön a díszterem), ahol a „házigazda” elmondta: fontos, hogy az elektronikus közigazgatás „mérföldes lépéseket” tegyen előre, amelyek közül. A kormánymegbízott a fővárosi tervek közül megemlítette: a 18. kerületben gépjármű-ügyintézési pontot hoznak létre céges ügyfeleknek.

A konferenciasorozaton – és a konferenciákkal egybekötött műhelymunkában – több mint 1000 vállalkozás vett részt, és nagyjából ugyanennyi javaslatot fogalmaztak meg – mondta el dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár. Még sok feladat van hátra, de az egyszerűsítést célzó szemlélet egyre inkább érvényesül – hangsúlyozta az államtitkár. A bürokráciacsökkentés jegyében eddig több mint 220 törvényhez „nyúltak hozzá”, mintegy 70-et hatályon kívül is helyeztek.

Megújult az adófilozófia, az adóztatás koncepciója és szellemisége – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit adó- és vámszakmai hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkár. Kiszámítható működésre, kiszámítható jogalkotásra van szükség, az adóhivatal ezzel a szemlélettel azonosul – tette hozzá.

„Nem vagyok politikus, nekem nem kell optimistának lennem” – kezdte beszédét Demján Sándor, a Vállalkozó Országos Szövetségének elnöke. A VOSZ mellszélességgel támogatja a Lázár János miniszter által meghirdetett programot, de a siker esélye mindössze 1 a 9-hez – magyarázta az üzletember, aki Szlovákia példáját hozta fel, ahol az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számolt GDP 2003-ban még 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint Magyarországon, ma viszont már jóval magasabb. Ebben közrejátszott az is, hogy a fiatal államban nem terebélyesedhetett ki a bürokrácia.

A kormány kivezette az országot az adósságcsapdából, most eljött az ideje, hogy a vállalkozások az adók, a járulékok és a papírmunka csökkentésével valamit visszakapjanak – hangsúlyozta Marjay Gyula, a VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke.

A köszöntőket követő kerekasztal-beszélgetésen Demján Sándor kifejtette: számításaik szerint az országban mintegy 300 ezer felesleges állami alkalmazottat foglalkoztatnak. Ezzel elvesznek a közösből, ami ugyanolyan csalás, mint amikor egy vállalkozó nem fizeti be az adóját – szögezte le. A leépítésnek minden kormány nekirugaszkodik, de mindig közbejön a választás – magyarázta, miért lát kevés esélyt a program sikerére. A bürokráciát meg kell fizetni, hogy korrumpálhatatlan legyen, de felkészült, képzett szakemberekre van szükség. 2003-ban többen jelentkeztek pszichológusnak, mint mérnöknek, Magyarországon annyi kinevezett egyetemi tanár van, mint Németországban – sorolta az „anomáliákat” Demján Sándor.

A mintegy 4,3 millió foglalkoztatottból közel egymillió ember Államkincstártól kapja a fizetését, ami valóban elég sok – ismerte el dr. Kovács Zoltán. A teljesítményarányos, jó fizetés terén van előrelépés, a béremelés a járási hivatalokban kezdődik. A háttérintézmények számának csökkentéséről szólva az államtitkár megjegyezte: soha ennyi lobbistával nem találkozott három hónap alatt, mint ez elmúlt negyedévben. Sok jó érvvel találkozott, de mégis nonszensz, ha egy minisztériumi háttérintézmény nagyobb létszámmal működik, mint maga a minisztérium – jegyezte meg.

A vállalkozók által várt adócsökkentéssel kapcsolatban dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit elmondta: megvan a szándék az adómérték csökkentésére, de az államháztartás stabilitása sem kerülhet veszélybe. A helyettes államtitkár ugyanakkor megjegyezte: az adózással kapcsolatos műhelymunka jóval hatékonyabb lett azóta, hogy az adóhivatal szervesebben illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Az EKAER-ről elmondta: az árumozgás követése a gazdaság fehérítése szempontjából is elengedhetetlen, maga az adminisztráció azonban – amely a vállalkozásokra túl nagy terhet ró – „átgondolható, módosítható, egyszerűsíthető”.