December közepétől a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretén belül országszerte előfizethető lesz a mobilszolgáltatóknál a 4G hálózaton a SZIP Mobil mobilinternet csomag.

A SZIP Mobil mindhárom szolgáltató 4G hálózatán kiemelkedő minőségű lesz. A tervek szerint a vezetékes szolgáltatás színvonalát fogja megközelíteni, azaz a másodpercenként 30 megabit sebességű vezeték nélküli internetet.

A program beruházásainak összértéke mintegy 150 milliárd forint, a SZIP-nek köszönhetően eddig országosan közel 500 ezer új végpont vezetékes kiépítése fejeződött be. A SZIP Mobil szolgáltatás során elsősorban azokra a háztartásokra fókuszálnak, ahol a vezetékes pontok kiépítése még zajlik.

2019 januárjában fog indulni a SZIP 2.0, ami elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésére fókuszál majd és a cél a legalább 100 Mbs sávszélesség kiépítése lesz. Fontos szempont továbbá az 5G teszthálózat magyarországi elindítása, amin jelenleg is fejlesztés alatt áll.
A SZIP Mobil szolgáltatás díja és tartalma bár szolgáltatónként eltérhet, nem haladja meg a 10 990 forintot. Az előfizetőknek az eszközök telepítését a szolgáltatók a megrendeléstől számítva legfeljebb 15 napon belül elvégzik.

A Magyar Telekom hálózatfejlesztéseivel járul hozzá a kormányzati célkitűzések teljesítéséhez, a Vodafone Magyarország célja a digitális korlátok lebontása, hogy az internet-online világ előnyei mindenkihez eljussanak. A cél eléréséhez fontosak a hálózatfejlesztések, az országos lefedettség folyamatos bővítése mellett kiemelten kezelik a jövő hálózatainak építését.

(SZ)