Andrej Danko szlovák házelnök szerint az Európai Unió megreformálásának lényege a kompetenciák világos meghatározása lenne. Erről a közmédia Öt perccel 12 előtt című vitaműsorában beszélt a törvényhozás elnöke.

A házelnök szerint szükség van a reformra, különben a nemzetek sorban kiléphetnek az unióból. „Egy alapos ellenőrzést követően, hogy mi is az, amit az Európai Uniónak átadtunk, jönnie kellene  egy mélyreható reformnak. Úgy gondolom, hiányzik egy ilyen elemzés. amely megmutatná, hova jutottunk el az uniós csatlakozást követően” – mondta Danko.

Az ország szempontjából előnyösnek tartja a schengeni csatlakozást, csakúgy, mint az euró bevezetését. Rossznak tartja viszont, hogy az EU olyan dolgokat is kisajátít, amely ügyek intézésével a tagállamok nem bízták meg. Éppen ezért szólított fel annak pontos meghatározására, hogy mi tartozik az uniós és mi tagállami hatáskörbe, hol van szükség erőink egyesítésére, például a védelem és a külpolitika, vagy a közös pénznem esetében – mondta a házelnök.

Elismerte, hogy az EU kétségtelenül az európai államok erőit összefogó egyetlen és legjobb projekt, amelynél jobb elképzelést még senki sem terjesztett elő – írja a hirek.sk.

A vita során Andrej Danko rámutatott, az európai elit, az európai hivatalnokok vagy az Európai Parlament képviselői gyakran elszakadnak a realitásoktól. „Más dimenziókban, más szférában élnek, más a jövedelmük, mint a választópolgároknak, ezért elszakadtak a valóságtól.”