A német feldolgozóipari vállalatok nagy hányada tervezi leépíteni, mérsékelni függőségét kínai beszállítói partnereitől a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

A tanulmányból kiderül, hogy a német feldolgozóipari vállatoknak közel felénél alakult ki függőség a Kínából származó fontos alapanyagoktól és részegységektől.

„A feldolgozóipari vállalatok 46 százaléka jelentős mennyiségű köztes alapanyagot szerez be Kínából. Közülük majdnem minden második tervezi Kínából származó beszerzéseit csökkenteni” – jelentette ki Lisandra Flach, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) nemzetközi gazdaságtani központjának vezetője.

A feldolgozóipari vállalatok a kínai függőség leépítésével szeretnék megtenni az első lépést beszerzési forrásaik diverzifikálása felé, ami emellett logisztikai költségeiket és kockázataikat is mérsékelné, valamint védelmet nyújtana számukra geopolitikai zavarokkal és bizonytalanságokkal szemben is.

„A német vállalatok törekvéseit hatékonyabb intézkedésekkel kellene támogatnia a német és az európai kereskedelempolitikának” – mondta Flach. Úgy vélte, kívánatos lenne, hogy a német kormány uniós szinten is erőteljesebben szorgalmazza a Mercosur-országokkal kötött kereskedelmi megállapodás gyors ratifikálását, és hogy Németország korszerűsítse a Mexikóval kötött kereskedelmi megállapodást is. Az Ausztráliával vagy Indiával kötendő megállapodásokról szóló uniós tárgyalásoknak szintén politikai prioritást kell adni – tette hozzá. „Az európai cégek ezáltal jobb hozzáférést kapnának az említett régiók piacaihoz és beszerzési forrásaikat is bővíteni tudnák” – közölte.

A közvetlen és közvetett hozzáadottérték-kapcsolatokat figyelembe véve Kína fontos, de korántsem domináns szerepet tölt be beszállítóként és felvevőpiacként egyaránt Németország számára – írta Flach az ifo Schnelldienst című folyóiratban megjelent tanulmányában. „Számos konkrét ipari nyersanyag és ipari termék tekintetében azonban Németország függő viszonyba került Kínától” – fogalmazott.

„Ha Németország hirtelen felszámolná kínai gazdasági kapcsolatait, azzal konkrét és fontos ellátási láncok szakadnának meg. Ezért kell fokozni az európai szintű diverzifikációs erőfeszítéseket a kritikus árucikkek és nyersanyagok terén” – tette hozzá Andreas Baur, a dokumentum társszerzője. „Az uniós országoknak a lehető legnagyobb egységben kell fellépniük Pekinggel szemben. Ez kulcsfontosságú lesz a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok jövője szempontjából” – hangsúlyozta az ifo kutatója.

(Forrás: MTI)