A magyarországi ipari cégek átlagosan három százalékkal alacsonyabb áron tudták értékesíteni termékeiket belföldön, mint egy évvel korábban.

Tavaly decemberben 1,3 százalékkal csökkentek az az ipari termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest. Ezen belül a belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak fél százalékkal mérséklődtek – közölte a KSH. A feldolgozóipar termelői árai decemberben egy százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2014 végén, a belföldi árak 2,3, az exportárak fél százalékkal csökkentek.

Az elmúlt évben a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, míg az exportértékesítésé 0,3 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban. Emiatt összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek a 2014-es szinthez képest.

A feldolgozóipar belföldi értékesítési árai tavaly átlagosan 3,3 százalékkal csökkentek, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,4 százalékkal mérséklődtek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztási cikkeket gyártókban nem változtak az árak.