Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Az euróövezet termelői árai áprilisban 3,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, némileg meghaladva a 3,1 százalékos csökkenést jelző piaci várakozásokat. Márciusban 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison.

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 10,1 százalékkal estek áprilisban a márciusi 4,1 százalékos havi csökkenés után.

Energia nélkül a termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek havi szinten áprilisban az előző havi 0,1 százalékos emelkedést követően.

Az Európai Unióban a termelői árak áprilisban 2,9 százalékkal csökkentek a márciusihoz viszonyítva, amikor 1,3 százalékos volt a havi visszaesés.

Áprilisban a termelői árak az euróövezetben 1,0 százalékkal emelkedtek éves szinten az elemzők által várt 1,4 százalék helyett, az Európai Unióban pedig 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

(Forrás: MTI)