A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 49,4 pontra esett a januári 54,5-ről – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest – négy hónapos trendet megszakítva – kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be. A szűkülés üteme viszonylag enyhe.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Az új rendelések mennyisége a csökkenés ellenére is dinamikusabb bővülést mutat, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá került, ezzel szűkülésre utal. A szállítási átfutási idő értéke ismét csökkent és számos válaszadónál az átfutási idők hosszabbodását jelzi, amivel erősen közre játszik a BMI index alacsonyabb értékében.

A februári index 1995 óta a harmadik legalacsonyabb februári érték. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4, a februároké 52,8 volt. Az elmúlt három évben a februári átlag ennél is magasabb volt 55,0 százalék volt.

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, és 50,0 pont alá került, ezáltal első alkalommal jelzi a termelt mennyiség csökkenését. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta kétszer volt alacsonyabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradt, amivel jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt.

A vásárolt készletek indexe egy havi bővülés után első alkalommal szűkül, enyhe ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb februári.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A beszerzési mennyiség indexe erősebben csökkent januári értékéhez képest, és 50,0 pont alá került első alkalommal hét hónap bővülés után. Ugyanakkor közölték, a szűkülés üteme nagyon enyhe.

A beszerzési áraknál az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont alatt maradt, amivel további árnövekedést jelez válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hetedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett a januárihoz képest, és szűkülésre utal, aminek üteme viszonylag enyhe.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest és 50,0 pont alá került. Az exportindex is csökkent az előző hónaphoz képest és 50,0 pont alá kerülve első hónapja az export mennyiségének szűkülését jelzi.

(Forrás: MTI)