A kormány tervei szerint jövő januártól egykulcsossá válik, és jelenlegi 10-19 százalékról 9 százalékra csökken a társasági nyereségadó mértéke. Az adócsökkentés 145 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetés számára, de ezt akár már jövőre ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés remélt élénkülése.

Jövőre egyszámjegyű, egyégesen 9 százalék lesz a társasági adó – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián. Erről a szerdai kormányülésen a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére és a munkaadókkal tartott korábbi egyeztetések alapján döntöttek – tette hozzá. Jelenleg a társasági adónak két adókulcsa van, 500 millió forint adóalap alatt 10 százalék, míg felette 19 százalék. A kormány ezt a két adókulcsot szeretné egységesíteni.

A társasági adókulcs csökkentése nyomán 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, és a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Reményeik szerint ezt a javaslatot el tudják fogadni a munkaadókkal és munkavállalókkal péntek délelőtt tartandó tárgyaláson – fűzte hozzá.

A kormányzat le szeretné zárni a tárgyalásokat a héten, hogy a jövő héten be tudja nyújtani a parlamentnek a tervezett javaslatokat. Ezzel reális lehetőség nyílna arra, hogy már január elsejével életbe lépjenek a módosítások, ami jó alapot teremtene arra, hogy a gazdasági növekedés a mostani 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedjen – mondta a miniszter. Kérdésre válaszolva elmondta: a költségvetésen a kormány számításai szerint nem kell módosítani, a 200 milliárd forintos tartaléknak elegendőnek kell  lennie.     

Hozzátette, a bértárgyalásokon merült fel a társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentésének kérdése. Mint mondta, most a kormány arra lát lehetőséget, hogy a társasági adó csökkentésével és jelentős béremelés lehetőségének megteremtésével egyszerre javítsák a versenyképességet és tegyenek eleget a magasabb bérek iránti elvárásnak.  

Varga Mihály szerint a kormány által javasolt 15 százalékos minimálbéremelés kérdésében van a legnagyobb távolság a munkaadókkal. A 4 százalékpontosra javasolt járulékcsökkentésnél közelebbiek az álláspontok, nincs nagyságrendi eltérés, csak a hangsúlyokban és az ütemezésben van kölönbség a kormány és a munkaadók között. A nemzetgazdasági miniszter összességében jó esélyt lát arra, hogy pénteken lezárják a tárgyalásokat.

A kata értékhatárának emelésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, a minisztérium számításai szerint 50-60 ezer újabb vállalkozó fogja ezt a sokkal kisebb adminisztrációt jelentő adóformát választani, a mostani mintegy 160 ezren felül. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a paksi bővítésről nem tárgyalt Günther Oettingerrel sem most sem májusban. (MTI)