Egyre érezhetőbb a budapesti agglomerációban a családi otthonteremtési kedvezmény és a forgalmi adó csökkentésének hatása. A szűkössé vált telekkínálat miatt egyesek rossz állapotú, olcsóbban kínált családi házakat vesznek meg, majd bontanak el.

– Részben a szűkös telekkínálat miatt egyre többen rosszabb állapotú, régebbi családi házakat vásárolnak meg telekként az agglomerációban. A bontás után új, párlakásos kis társasházakat terveznek ezekre – mondta a Magyar Időknek Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője.

A jelenség ugyan nem általános, de több népszerű településen – például Budaörsön vagy Törökbálinton – megfigyelhető, elsősorban ott, ahol nemigen vannak üres építési telkek, és ahol az ingatlankínálatba főként a régebbi, még a hetvenes-nyolcvanas években épült családi házak kerülnek be.

A szakértő szerint mindez arra hasonlít, ahogy néhány éve Zugló külső területén vagy a III. kerület egyes részein a korábbi családi házas övezetben egyre több kis társasházat húztak fel, átalakítva némileg az adott városrész jellegét.

A telkek iránti kereslet jelentősen megnőtt. Az elemzési vezető Pécelt és Gödöt emelte ki, de erős a forgalom Vecsésen, Gyömrőn, Veresegyházán, Érden, Mogyoródon, Pátyon és Szentendre külső részein is, az esztergomi vasút felújításával pedig a pilisi települések is újból keresettek lettek. Budapest külső kerületei közül a XVIII. és XXII. kerületben van élénkebb mozgás.

Ha hiány nincs is jól beépíthető telkekből, pár hónap alatt igencsak mérséklődött a kínálat. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője érdekes, de egyelőre egyedi jelenségnek nevezte Szigetszentmiklós esetét. Az önkormányzat a város egy részére több évre, társasházakra szóló építési tilalmat vezetett be, mert annyi építési engedélyt adtak ki az elmúlt időszakban, hogy ezeknek az ingatlanoknak a megépülése a városvezetés szerint már túlzott terhet jelentene.

Balla Ákos szerint érthető, ha egy önkormányzat aggódik a jövőért, de szerencsésebb eljárás lenne ilyen esetben például egyes övezetek visszasorolása beépíthetőség szempontjából, mint egy olyan lépés, amely nemcsak a beruházókat, hanem a családi házas építkezőket is elbizonytalanítja.