25 millió forintért minimum 60 négyzetméteres lakást csak két külső kerületi projektben tud venni 5 millió forint önrésszel az a család, amely 10+10 milliós konstrukcióval élni tud – mondja az ujotthon.hu elemzője.

  • 2017 júniusában 27 100 új építésű társasházi lakást építenek, illetve terveznek a fővárosban, ami 14,6 százalékkal haladja meg az idén márciusban mért értéket. Az ujotthon.hu arra volt kíváncsi, hogy ezen a piacon egy 3 gyerekes család csok igénybevételével mennyire könnyen tud 60 négyzetméternél nagyobb lakásba költözni. Kiderült, hogy csupán két külső kerületi projektben van erre lehetőség: a IV. és XXIII. kerületben.

A legtöbb új lakást a XI. kerületben (7168 db.) és a XIII. kerületben (6990 db.) építik a beruházók. A projektek száma szintén e kettőben a legnagyobb: a XIII-ban 85, a XI-ben 59. Az eladásra váró lakások száma 16 000, ami a teljes új építésű állomány 60 százaléka. A szabad lakások 47,5 százalékát, összesen 7600 lakást hirdetnek a beruházók. A többi lakás még a tervezés fázisában tart és még nincsen meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek. Az év elejéhez képest a lakáskínálat 29 százalékkal nőtt, míg az eladatlan lakások aránya nem változott. Az átlagárak kerületenként változóak, de összességében átlagosan 0,9 százalék növekedés volt tapasztalható a meghirdetett kínálati fajlagos árak tekintetében. Az eladatlan készlet növekedéséből arra következtetünk, hogy az enyhe árnövekedést az építőipari kivitelezői és az építőanyag árak növekedése generálja.

Az ujotthon.hu megvizsgálta, hogy mely kerületekben mennyit ér a CSOK 10+10 milliós konstrukciója, egyáltalán hol van esély arra, hogy egy három gyermekkel költözni szándékozó család 60 m2-nél nagyobb alapterületű lakást vásároljon, feltételezve, hogy némi önerővel is rendelkeznek.

Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője szerint a rendelkezésére álló 25 millió forintért minimum 60 négyzetméteres lakást csak két külső kerületi projektben tud venni 5 millió forint önrésszel az a család, amely 10+10 milliós konstrukcióval élni tud, azaz van akkora jövedelme, ami a 10 millió forintos hitel törlesztéséhez elegendő : a IV. kerületi  Napliget lakópark 63 lakásos társasházában, vagy a XXIII. kerületben egy négylakásos társasházban. Mindkét projekt a városhatár közelében található, kötött pályás tömegközlekedés nélküli helyszínen.

A használt lakásárak növekedése a csokkal kombinálva szintén megindíthatja a költözni vágyók fantáziáját. Az átlagos négyzetméter árakat figyelembe véve egy 2-3 szobás, 60-70 m2 alapterületű használt társasházi lakás ma Budapest külső kerületeiben 22-24 millió forintért adható el, a paneleknél ez az ár átlagosan 18-20 millió forint. Ha a család mindössze a régiből újba kíván költözni, hitel nélkül + 10 millióval, azaz 28-34 millió forinttal kalkulálhat. Ezért a pénzért, a meglévővel azonos alapterületű, 60-70 négyzetméteres lakást a IV. X. és XIII. kerületekben találnak, ha viszont nagyobba költöznének, 80-90 négyzetméteres lakást csak elvétve találnának Budapesten a pénzükért. A legnépszerűbb XI. és XIII. kerületek átlagos kínálati árával számolva a fenti összegen felül minimum 20 millió forint hitelre is szükség lehet a tágasabb új társasházi otthon megvásárlásához.

A kerületek átlagos új lakás kínálati árszintjén számolva 25 millió forintért, minimum 60 négyzetméteres lakást csak a XVI. és XXIII. kerületekben lehet vásárolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a valós kínálatban szerepel olyan lakás, amely a CSOK feltételeinek is megfelel. 35 millióval számolva a külső pesti kerületek többségében épülő projektek lakásai elvileg megfelelnének a kritériumnak azonban az értékesítésre váró lakások kínálata igen szűkös, kevés választási lehetősége van annak, aki régi lakását eladva hitel felvétele nélkül új lakásba szeretne költözni a fővárosban.

Képünk illusztráció.