Módosította a parlament a felszámoló biztosok kijelölésével, a kötelező szakmai továbbképzéssel, a felszámolói névjegyzék vezetésével és vagyonértékesítéssel összefüggő szabályokat.

Rögzítették a felszámoló biztos kijelölésével összefüggő kizárási okokat, egyértelművé téve, hogy a biztost csak a nyilvántartásba vételt követően lehet kijelölni.

Az adószervezet csőd- illetve felszámolási eljárásának lefolytatására csak olyan biztos lehet kijelölni, aki a tevékenységhez szükséges jogszabályi eljárásoknak megfelel. Ilyen például a büntetlen előélet és a szakképesítésre vonatkozó előírások.

Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára korábban a módosításokat a felszámoló szervezetekbe vetett közbizalom erősítésének céljával indokolta.

Pozitív reakciók

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: az MNB növekedési hitelprogramja komoly segítséget adott a kis- és középvállalkozói szektornak, de nem ért el a mikro vállalkozásokig. Ennek a vállalkozói körnek a fejlődése társadalmi érdek, mivel fontos szerepet játszik a foglalkoztatásban. Az OKISZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott, örömmel vették, hogy a kis- és középvállalkozások hitelezési folyamata nem áll le. Kifejezetten üdvözlik, hogy a bankok kockázatát némileg enyhítik, ezzel a mikro vállalkozások számára nagyobb lehetőség lesz hitelfelvételre.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke szerint a Magyar Nemzeti Bank növekedéstámogató programja kedvező lesz az iparosoknak. Az eddigi tapasztalatok alapján a program eredményes működtetéséhez szükséges a garanciarendszer továbbfejlesztése annak érdekében, hogy a kisebb vállalkozások is gyorsan jussanak kereskedelmi banki hitelhez – tette hozzá.

MTI