Magyarország korszakhatárhoz érkezett azzal, hogy 4,3 százalékra esett a munkanélküliség, ez egyúttal azt jelenti, hogy egyetlen ágazatban sincs munkaerő-felesleg – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A további növekedés kulcsa ezért a megfelelő szakképzés biztosítása – mondta Cseresnyés Péter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) díjátadó ünnepségén.

Az elmúlt évek intézkedései közül kiemelte a második szakképesítés ingyenessé tételét, a tanulói ösztöndíjakat a szakképzésben és azt, hogy a szakképző intézmények érettségit adhatnak, így biztosítva a továbblépést a felsőoktatásba. Kiemelte, hogy a színvonalas szakképzés nem csak a gazdaság érdeke, hiszen a jól megválasztott szakma egész életre szóló, biztos megélhetést jelent.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány a megfelelő szabályozási környezettel és a szükséges források biztosításával is segíteni kívánja a további növekedést, Magyarország ezek hatására gazdasági növekedésben 2020-ra megelőzheti legfőbb vetélytársait, Ausztriát és Csehországot.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke elmondta, hogy magyar szakképzési rendszer 2016-ban a német tapasztalatokat hasznosítva rendszerszerűen összeállt, de szükség van a további kiigazításokra. A szervezet alelnöke bízik abban, hogy a szakképzést érintő intézkedéseknek köszönhetően a most hiányzó szakemberkör hamarosan a magyar gazdaság rendelkezésére fog állni.

Manfred Peter Emmes, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetségének ügyvivője a rendezvényen arról szólt, hogy a DUIHK a tagvállalatokkal és az Andrássy Egyetemmel karöltve gyűjti a tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat a szakképzés fejlesztése érdekében, ezeket pedig a vállalatok rendelkezésére bocsátják. Hamarosan program indul a vállalatok személyügyi munkájának értékelése, a legkiválóbb cégek megkaphatják a megbízható munkáltató védjegyet.

A következő hónapokban a szakképzést segítő pályázatok indulnak, a DUIHK tagvállalatainak részvételével pedig szakmai rendezvényeket tartanak országszerte – tette hozzá. Az ügyvivő szerint ezek a lépések fokozatosan segíthetik a szakképzés javítását és ezzel a munkaerőhiány enyhítését.

Az ünnepségen átadták a DUIHK által alapított Szakképzési Díj elismeréseit. Az innováció kategóriában az Audi Hungária Győr kapta a kitüntetést. A motiváció kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum esztergomi Szent Imre Gimnázium és Szakgimnázium projektjét díjazták. A kooperáció kategóriájában a Siemens Zrt.-t tüntették ki. A különdíjat az Alkotó Magyarország Nonprofit Kft. kapta. (MTI)