A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet utalvány adójogi kérdéseivel kapcsolatos hivatalos állásfoglalást.

A nyugellátásában részesülő magánszemélyek részére biztosítandó 10 000 forint értékű Erzsébet-utalvány az Szja törvény alkalmazásában csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen

  • a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és
  • a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme.

A csekély értékű ajándék a személyi jövedelemadó törvény szerint egyes meghatározott juttatásként viseli a közterheket. Az egyes meghatározott juttatásokat 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli, a juttatás értékének 1,19-szerese után. Így a juttatás után mindösszesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettség merül fel.

Az ilyen típusú juttatással kapcsolatos közterheket a kifizetőnek (ezen esetben az államnak) kell megállapítania, bevallania és megfizetnie – áll az adóhivatal közleményében.

A juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher (sem személyi jövedelemadó, sem más közteher) nem terheli. E juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell, ugyanis az Szja törvény 11. § (3) bekezdés d) pontja azt rögzíti, hogy nem kell bevallani azt a bevételt, amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett.