Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar mezőgazdaság ugyan jelenleg még kedvező helyzetben van, a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés.

Jelenleg a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően a magyar mezőgazdaság jó helyzetben van. A felhalmozott forrásokat azonban egy jól tervezett, hosszú távú stabilitást, fejlődést ígérő gazdaságpolitikával célszerű mobilizálni. A jövőben mindenképpen a hatékonyság növelésére, a költségszint csökkentésére kell törekedni – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet rendezvényén, amelyen mintegy 300 agrárvállalkozó vett részt.

Csányi Sándor kijelentette: az OTP, amelynek agrárágazati igazgatósága az elmúlt öt évben abszolút értékben több mint megduplázta hitelállományát és piaci részesedése meghaladja a 18 százalékot, igyekszik mindenki számára egyéni ajánlatokat tenni, illetve továbbra is részt vesznek minden állami finanszírozási programban. A Földet a gazdáknak programban idén év végéig több mint 30 milliárd forint forrást folyósítanak. A növekedési hitelprogram forrásai azonban korlátozottak, ezért a bank szakemberei kidolgoztak egy saját forrású hitelkonstrukcióit, hogy a gazdálkodók továbbra is igénybe vehessenek kedvező kamatozású pénzügyi segítséget földvásárlásaikhoz.

A világ változik és ezt a változást egy banknak is le kell követnie – állapította meg a bankelnök. A folyamatok egyszerűsítésének egyik vívmánya lehet, hogy gyakorlatilag zöld folyosót szeretnének biztosítani a finanszírozáshoz azon vállalkozásoknak, akik nyertes EU pályázattal rendelkeznek. A jövőben a kisebb gazdálkodókra, őstermelőkre is kiemelt figyelmet fordítanak és egyszerűsíteni kívánják a hitelbírálatukat. Reményeik szerint így 2020-ra, az agrár hitelezési piac több, mint 20 százalékát megszerezhetik.

Az OTP elnöke szólt arról is, hogy külön figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos, vagy egyéb finanszírozási lehetőségek, ezért a bank a magyarországi agrárszakértőit összekötötte a leánybankjai szakértőivel, annak érdekében, hogy határon túl is „bankon belüli” kiszolgálást nyújthassanak. Mint mondta: általában is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az EU forrásokban rejlő lehetőségek kihasználására. Tapasztalataik szerint a kis-és középvállalkozóként működő gazdaságokat a bonyolult szövegezésű pályázati kiírások visszatartják, ezért sok esetben nem is gondolnak a pályázat beadására.

Egyebek mellett ezért a bank legújabb innovációja egy, több partner segítségével létrejött önálló OTP Agrár honlap, amely az ígéretek szerint reklámmentesen, kizárólag szakmai alapon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat. – jelentette be Csányi Sándor, aki elmondta, a honlap igyekszik az elmúlt években felhalmozódott tapasztalatot, szakmai tudást megosztani a magyar agrárium szereplőivel. A pontosabb tervezést különböző kalkulátorok, a tájékozottságot elemzések, vélemények, pályázati és az agráriumot érintő egyéb hírek segítik, de a honlap látogatói kérhetik a Merkantil és az OTP, a KITE, vagy akár a pályázatokban segítséget nyújtó OTP Hungaro-Projekt szakembereinek tanácsát is.