Az Apelso Trust Zrt. bizalmi vagyonkezelő bővítette szolgáltatási portfolióját, miután megvásárolta a hazai független intézményi vagyonkezelési piac egyik legnagyobb szereplőjét, a Dialóg Alapkezelőt, elindította a családi vagyonkezelést, a felső tízezret célozva meg.

Az Apelso Trust Zrt. tavaly júniusban vásárolta meg a Dialóg Alapkezelő 100 százalékát, amely december vége óta Apelso Capital Befektetési Alapkezelő Zrt. néven működik – tájékoztatott Vadas-Földvári Anett ügyvezető.

A társaság által kezelt vagyon a Dialóg Alapkezelő megvételével mintegy 234 milliárd forinttal, 250 milliárd forintra emelkedett – mondta.

Antall György alapító partner elmondta: az Apelso Trust Zrt. 2018-ban kezdte működését, mint bizalmi vagyonkezelő és a cég evolúciójának a következő, logikus fázisa a tevékenységük fejlesztése a családi vagyonkezelés felé.

A családoknak szóló vagyonkezelési szolgáltatások a vagyontervezést, befektetéskezelést és utódlástervezést, illetve az ezekhez kapcsolódó vagyonkezelési, jogi, adózási és könyvelési megoldásokat is tartalmazzák, ezzel lehetővé válik a családi vagyonok komplex, minden vagyonelemre kiterjedő kezelése – fűzte hozzá.

A társaság ötéves céljai között szerepel, hogy a jelenlegi 250 milliárd forintos kezelt vagyont (ebből 230 milliárd nyugdíjpénztári vagyon) 400 milliárd forintra emelje az ügyfélkör bővítésével, mintegy 200 család bevonásával.

Közölte: a jelenlegi 12 befektetési alapjuk mellett 15 hagyományos és 10 új alternatív alap indítását tervezik, illetve céljuk, hogy az alternatív eszközosztály súlya az ügyfélportfólióban 20 százalékra emelkedjen.

Bemutatták a társaságnak a legvagyonosabb tízezer magyarországi család pénzügyi helyzetéről készített jelentését is. Ez alapján az elmúlt évek külső sokkjai ellenére a leggazdagabb tízezer család vagyona az elmúlt három évben 30-40 százalékkal nőtt, és elérte családonként átlagosan a 4,1 milliárd forintot. Ez a lakosság teljes, örökölhető vagyontömegének mintegy 15 százaléka, és a teljes hazai cégérték 50 százaléka – mondta Kállay András, az Apelso Trust Zrt. partnere.

Megjegyezte, hogy régiós összehasonlításban a magyar felső tízezer 10,5 millió eurós átlagvagyona nem számít kirívónak. Ez az érték Ausztriában 40 millió, Csehországban 16 millió, míg Romániában 89 millió eurót volt.

A legvagyonosabb családok leginkább középméretű vállalkozások tulajdonosai, vagyonuk felét cégrészesedések, negyedét az ingatlan és reálvagyon adja. A likvid vagyonuk átlagosan 1 milliárd forint, amiből 12 százalékot külföldön kezelnek.

Kállay András a kihívások között említette a családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozásoknál a generációváltást. Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa 55 évesnél idősebb, ezért néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás.

A vizsgált cégek összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, összesített nettó árbevételük 6381 milliárd forint, adózott eredményük pedig 751 milliárd forint.

A jelentés szerint a magyarországi felső tízezer megtakarításait a fejlett piacokhoz képest túlzottan alacsony kockázatvállalás jellemzi, emiatt az elmúlt öt évben a tízezer legvagyonosabb család átlagosan 150 millió forint hozamtól esett el.

(Forrás: MTI)