Az eddiginél kisebb büntetést kell majd fizetniük Szlovákiában az autópályákon és gyorsforgalmi utakon elektronikus matrica nélkül közlekedő járművezetőknek. A jelenlegi 300 eurós pénzbírság helyett a jövőben csak 150 euró a tarifa.

A közlekedési tárca a pályamatricákról szóló törvényben azzal a szándékkal javasol bizonyos módosításokat, hogy azokat gyorsított eljárásban fogadják el, és már júniusban hatályba lépjenek.

Roman Brecely közlekedési miniszter hétfőn arról számolt be, hogy a bírságok jelenlegi nagysága a környező államokkal szemben is túl magasak, ezért az az éves matrica árának (50 euró) hatszorosáról annak háromszorosára csökkennek – írja a hirek.sk.

„A rendszer a hazai járművezetőknek több mint 100 ezer törvénysértését tartja számon, és a hiányzó pályamatricával kapcsolatos törvény értelmében több mint 150 ezer külföldi járművezető szabályt sértett. A rendszerben hozzávetőleg 20 millió euró van, amit be kellene hajtanunk. Ha beindítanánk a rendszert, s ezt a feladatot ráruháznánk a járási hivatalokra, akkor azok valóban belebolondulnának” – mondta Brecely.

Úgy véli, hogy sok családi költségvetés a jelenlegi bírságok behajtása során jelentős mértékű kárt szenvedne, s az a krónikus nemfizetők végét jelenthetné.

A kisebb büntetéseknek visszamenőleg azokra a járművezetőkre is vonatkozniuk kellene, akik az elektronikus pályamatricák bevezetését követően, ez év elején fizetés nélkül közlekedtek az autópályák és gyorsforgalmi utak fizetős hálózatában.

A bírságok egy-egy alkalomra vonatkoznak, s a járművezetőknek a matrica megvásárlásához a 24 óra helyett majd egy hónap áll a rendelkezésükre.