Az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,5 százalékkal nőtt januárban az előző hónaphoz képest.

A meghatározó súlyú ágazatok közül jelentősen bővült az élelmiszeripar, főként a húsvétra készülő húsipar húzta – mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője. A járműgyártás és az elektronikai ipar átlag körül nőtt januárban. A közepes súlyú ágazatok közül a fémalapanyag és fémfeldolgozás, az építőanyagipar és a gyógyszergyártás nőtt átlag fölötti mértékben – ismertette.

A kiigazítatlan adatokat vizsgálva legutóbb tavaly októberben volt nagyobb az ipari termelés éves bővülése, mint idén januárban. Összesen négy olyan hónap volt a múlt évben, amikor nagyobb volt az éves növekedés az idén januári 6,9 százaléknál. A munkanappal kiigazított adatok szerint szintén tavaly októberben volt nagyobb legutóbb az éves bővülés, és öt olyan hónap volt tavaly, amikor az emelkedés meghaladta az idén januárit. (MTI)