Márciusban kibontakozott a koronavírus-járvány hatása, a beszerzésimenedzser-index értéke 29,1 pontra zuhant az előző havi 50,3 pontról, amelyben még csak néhány válaszadónál jelentek meg az aggályok – jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest lényegesen kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be. A felmérésben vizsgált részindexek többsége durván csökkent februárhoz képest, a visszaesés mértéke hat esetben haladta meg a 20 százalékpontot.

A foglalkoztatottság indexe az elmúlt hónaphoz hasonlóan márciusban is csökkenésre utal, és a második legalacsonyabb márciusi érték 2009 után.

A termelési mennyiség indexe 50,0 pont alá került, amivel a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostaninál 1995 óta soha nem volt alacsonyabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe drasztikusan gyengült, és 50,0 pont alatti értéke jelzi, hogy az új rendelések állománya alacsonyabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostaninál alacsonyabb márciusi értéket 1995 óta, eddig soha nem mért az MLBKT.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem erősebb lett. Ez is a legalacsonyabb márciusi adat, bár az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50,0 pont alatt volt.

A vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után második alkalommal szűkül, egyre erősebb ütemben egészen a legkisebb márciusi értékig.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a szezonálisan kiigazított beszerzési árak negyvenhetedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és a csökkenés üteme erősebb, mint februárban volt.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, és 50,0 pont alá zuhant. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index öt hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége.

Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, és a csökkenést jelző 50,0 pont alá került, míg az elmúlt öt évben három hónap – 2014 december, 2015 július és 2019 október – kivételével minden hónap növekedést hozott.

(Forrás: MTI)