Az autóalkatrész-gyártó cég székesfehérvári kapacitásbővítése, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást és 516 munkahelyet jelent.

Az új munkahelyek túlnyomó része, azaz csaknem 450 álláslehetőség Pécsen jön létre.

A Hanon Systems pécsi és székesfehérvári üzemeiben készülő klímakompresszorok a Volkswagen, az Audi, a Peugeot, a Ford, a BMW és más nagy gyártók autóiba kerülnek, a rétsági üzemben pedig alumíniumöntvényeket állítanak majd elő. Ez a magyarországi befektetés fontos lépése lesz a cég európai terjeszkedésében.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta.

A beruházás a munkahelyteremtés mellett a korszerű gyártási technológiák miatt is fontos. A dél-koreai vállalatok a globális technológiai átalakulás élvonalában járnak, ezért különösen jelentős eredmény, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom 54 százalékkal bővült szeptember végéig tavalyhoz képest.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője.

(SZ)