A KitKat lesz az első globális csokoládémárka, amely kizárólag „fenntartható forrásból” származó kakaóból készül.

2016 első negyedévétől a KitKat csokoládékhoz kizárólag független szakértők által ellenőrzött farmokról vásárolt kakaót fogna használni – jelentette be hétfőn a Nestlé. A KitKatra vonatkozó vállalás az Egyesült Államokban, az ottani licencjogokat birtokló Hershey által gyártott csokoládékra is érvényes.

A csokoládégyártókat az elmúlt években gyakran érte az a vád, hogy olyan termelőktől vásárolnak kakaót, amelyek gyermekeket dolgoztatnak a farmokon. A Fair Labor Association tavalyi beszámolója szerint 200 véletlenszerűen kiválasztott elefántcsontparti kakaófarmon összesen négy, 15 évnél fiatalabb gyermekmunkást találtak. A Nestlé 2012 óta veti magát alá a washingtoni székhelyű nonprofit szervezet ellenőrzésének annak érdekében, hogy az ilyen gyakorlatot követő termelőket kiszűrje beszállítói közül.

A svájci vállalat – más vezető csokoládégyártókkal együtt – már 2001-ben megállapodott egy tervben, amelynek célja, hogy a nyugat-afrikai kakaófarmokon megszűnjön a gyermekmunka. A társaság azt tervezi, hogy 2017-re évi 150 ezer tonnára növeli a „fenntartható forrásból” vásárol kakaó mennyiségét.