Indokolatlanul alacsony áron veszik át a burgonyát a hazai kereskedelmi láncok. Az áruházak erőfölényét jelzi, hogy a termelőktől csak az extra minőségű árut veszik át.

Miközben a vásárlók vélhetően nem találkoznak idén túl alacsony burgonyaárakkal, a termelők arra panaszkodnak, hogy az áruházláncok rendre megpróbálják letörni a felvásárlási árakat. Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke, az étkezésiburgonya-szekció vezetője a Magyar Időknek elmondta: a kereskedők olyan akció­kat próbálnak megvalósítani, amilyeneket a piaci árak alakulása és a kínálat sem indokol. – Ismét elindult az egymásra licitálás, de ezeknek az akcióknak az árát végső soron a termelők fizetik meg – emelte ki a terméktanács vezetője.

Az is nagy problémát jelent, hogy egyre több az olyan másod- vagy harmadosztályú termény, amit nem tudnak eladni a gazdálkodók. – Az áruházak minél olcsóbban szeretnék beszerezni az élelmiszereket a termelőktől, a minőség szempontjából azonban olyan elvárásokat támasztanak, amelyeknek csak fogcsikorgatva lehet megfelelni – jegyezte meg. Tapasztalatai szerint óriási az élelmiszer-pazarlás, a termelők jelentős erőfeszítéssel állítják elő a zöldséget, ami végül a szemétdombon vagy jobb esetben állateledelként végzi.

– Ami görbe vagy kisebb, mint az átlag, mehet a szemétdombra, holott nem romlott vagy étkezésre alkalmatlan termékről van szó, hiszen hámozás után fogyasztható, tehát nem kellene a biogázüzemben vagy takarmányként végeznie – vélekedett a szakember. Kecskés Gábor szerint erre megoldást kell találni, ma ugyanis semmilyen szabályozás nem vonatkozik a kereskedők áruátvételi gyakorlatára. – Az áruházaknál óriási hatalom összpontosul, így mindenki inkább aláveti magát az akaratuknak, hiszen szeretné megőrizni a beszállítói státusát – tette hozzá.