Csak a rászorulók lehetnének a kedvezményes hitelfeltételeket nyújtó Első otthon program haszonélvezői Romániában. Az Országos Lakásügynökség által épített lakásokat nem lehetne többé megvásárolni.

A regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium honlapján megtekinthető, Országos lakásstratégia című dokumentum szerint a kormány úgy képzelte el, hogy – az alacsonyabb jövedelműek megsegítése érdekében – a magán-ingatlanfejlesztők csak akkor kapnának építési engedélyt, ha garantálnák, hogy a készülő lakások mintegy 20 százaléka 50 ezer eurónál olcsóbb lesz – írja a kronika.ro.

A tervezet megállapítja ugyanakkor, hogy meg kell tartani az Első otthon programot, mivel az elmúlt években ez pörgette fel az ingatlanpiacot, azonban a feltételeken változtatnának, hogy csak azok lehessenek a haszonélvezői, akik másképp nem tudnának maguknak lakást vásárolni.

A kormány szerint ugyanis nem elég szűrő, hogy az állam 60-70 ezer euró értékig vállal garanciát, szükség van arra is, hogy a család jövedelméhez kössék a kedvezmények biztosítását, a szerényebb bevételekkel rendelkezők pedig mindenképp csak kisebb lakásokat tudnának maguknak megengedni, ami megszüntetné a piacot torzító hatásokat.

Az Eső otthon program egyik legnagyobb előnye, hogy alig 5 százalékos önrészt kell felmutatni, és az állami garanciának köszönhetően a kamat is a piaci szint alatt marad. Eközben a bankok túlnyomó többsége az úgynevezett hitelcseretörvény miatt 30-35 százalékra emelte a saját portfoliójukban kínált jelzáloghitelek igényléséhez szükséges önerőt.

A háztartások jövedelméhez kötné ugyanakkor a kormány az áfakedvezményeket is. „Azok a személyek, akik egy bizonyos árintervallumban (86 ezer euró vagy 380 ezer lej alatt) vásárolnak lakást, 5 százalékos általános forgalmi adót kell fizessenek a 20 százalék helyett. Ez a szubvenció jóval hatékonyabb lenne, ha a jövedelem függvényében biztosítanák, például azok részesülnének a kedvezményben, akik kevesebbet keresnek az országos átlagbérnél. Az így szerzett pluszbevételeket pedig az állami lakásépítésekre vagy az ingatlanok korszerűsítésére lehetne fordítani” – mutat rá a tervezet.

Egyúttal az ANL-lakások szabályait is megváltoztatnák: nem lehetne azokat többé megvásárolni, csak bérelni.