A dél-európai importból származó zöldségek lassan a megfizethetetlen kategóriába kerülnek. A drasztikus áremelkedésért a szokatlanul hideg tél a felelős.

Drasztikus árakkal találkozhatnak a zöldségesnél a vásárlók, az importból származó termékek ugyanis alaposan megdrágultak az utóbbi hetekben – írja a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva.

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsom is sokat drágult: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.

Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A hihetetlen áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható. A mediterrán országok gazdáit felkészületlenül érte a rideg tél, a növényeik jó része megfagyott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta: a hideg időjárás a hazai paprikatermesztésre is negatív hatással volt, a hazai zöldség kilójáért 150 forinttal kapnak többet a gazdálkodók. A szakember szerint még egy-két hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell felkészülniük a fogyasztóknak, a helyzet március környékén normalizálódhat. Addig viszont további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségfélék esetében.