A szlovákok nagy része szkeptikusan viszonyul a kötelező és önkéntes biztosításokhoz, mert rossz tapasztalatokat szerzett.

A független értékelő rendszernek számító Staffino legutóbbi felmérése arról szól, hogy polgárok mennyire elégedettek a szlovákiai biztosítók nyújtotta minőséggel – írja a hirek.sk.

„A jó biztosítót rossz időkben ismeri meg az ügyfél. Arról azonban, hogy az adott biztosító valójában hogyan viselkedik ügyfele nehéz élethelyzeteiben, egyetlen szerződésben sem olvashatunk. Ezért az ügyfelek értékelései és tapasztalatai hozzák létre a jó biztosító kiválasztásához vezető utat“ – mondta Martin Švidroň, a Finančná Hitparáda portál munkatársa.

A biztosítók ügyfelei leggyakrabban azzal a problémával szembesülnek, hogy azok munkatársai másként viszonyulnak hozzájuk szerződéskötés előtt és után, hiányos a szaktudásuk és bonyolult adminisztratív folyamatoknak teszik ki az ügyfeleket. Például az egyikük elmondta, hogy mit kérdeztek tőle: „Mit gondol, másutt jobb árat adnak önnek?“.

A felmérés szerint az a legégetőbb probléma, hogy a biztosító ügynökei nem voltak hajlandóak az egész kár kifizetésére vagy késlekedtek a kifizetéssel. Az egyik ügyfél elmesélte, hogy a víz tönkretette a szőnyegét. A biztosító azonban csak a tönkrement darab árát fizette ki, hozzátéve: a szőnyeg másik része még használható.

Áttekinthetőbbek lehetnének az adminisztratív elvárások akkor, ha a biztosító társaság ügyfelétől azt a dokumentumot kérné, amelyet magának kellene kitöltenie. Ugyanakkor az is előfordult, hogy a biztosító alkalmazottai által hibásan kitöltött nyomtatványok késleltették az ügyfélnek járó összeg kifizetését.

Szlovákia lakosai az ügynökök átképzésén és a felesleges papírmunka csökkentésén kívül saját biztosítóiktól olyan korszerű helyiségeket és technológiákat is igényelnének, amelyek felgyorsítanák a kárrendezés intézésének a folyamatát.