Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben a vásárlók kiszolgálására alkalmas csemegepultokat tartanak fenn – értesült a Magyar Idők.

A 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokat üzemeltető vállalatok közül csak az önkiszolgáló jelleggel működő diszkontláncokra vonatkozik majd a szigorítás.

A tervezet nem részletezi, konkrétan mely feladatkörök esetén lesz kötelező az állomány frissítése, és különféle szakképesítések meglétéhez sem kötik a létszámbővítést. A kereskedelmi tevékenységbe beletartozik többek között az eladói, a vevőszolgálati, az árufeltöltői vagy a pénztárosi munkakör is.

Az elképzelés csupán azokat a nagy láncokat érintené, amelyek olyan üzleteket tartanak fenn, amelyek kevesebb alkalmazottal működnek, mert például nincsenek hagyományos csemegepultjaik, ahonnan naponta friss áruval szolgálják ki a vásárlókat. A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés alól az elképzelések szerint eleve mentesülnének a személyes kiszolgálórészleggel rendelkező hiper- és szupermarketek. Az önkiszolgáló rendszerben működő diszkontláncok számára viszont nagy változást hozhat a munkaerőpiaci folyamatokat is befolyásoló elképzelés – tudta meg a Magyar Idők.

A hét legnagyobb forgalmú, napi fogyasztási cikkeket kínáló áruházlánc – Auchan, Tesco, Spar, Aldi, Lidl, Penny Market, Metro – foglalkoztatási adatai alapján készült korábbi számítások szerint a négyzetméterhez kötött kötelező létszám miatt a jövőben 25 ezer dolgozót kellett volna felvenniük a cégeknek, ami éves szinten 40-45 milliárd forint többletkiadást okozott volna.