Történelmi hiba lenne Donald Trump elnökké választása – mondta csütörtökön a kaliforniai San Diegóban tartott kampánygyűlésen Hillary Clinton, a demokraták esélyes elnökjelöltje.

Hillary Clinton a republikánus pártiak várható elnökjelöltjének külpolitikai nézeteit szedte ízekre. „Az amerikaiak nem csupán elnököt választanak novemberben, főparancsnokot is választunk, aki dönt majd háború és béke, élet és halál kérdéseiben. És sokakhoz hasonlóan magam is úgy hiszem, hogy az az ember, akit a republikánusok elnöknek jelöltek, nem alkalmas erre a feladatra” – fogalmazott a volt külügyminiszter egy bálteremben tartott rendezvényen.

Clinton szerint Trump külpolitikai kérdésekben kifejtett nézetei az övéitől nemcsak eltérőek, hanem veszélyesen összefüggéstelenek is, nem állnak egységes nézetrendszerré. Trump nézetei nemcsak valótlan elképzelések, hanem egy sor bizarr kirohanásból, személyes  vitákból és kifejezetten felháborító hazugságokból tevődnek össze.

Clinton emlékeztetett arra a Trump-javaslatra, miszerint Japán rendelkezhessen atomfegyverekkel. Nehezményezte, hogy szerinte Trump semleges a palesztin-izraeli konfliktusban és dicsérte az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is.

Elemzők emlékeztetnek ugyanakkor: Trump korábbi megnyilvánulásaiban valójában nem semleges volt a palesztin-izraeli konfliktus megoldásában, hanem amellett foglalt állást, hogy mindkét félnek biztosítani kell az önálló és biztonságos államot, Putyint sem dicsérte, hanem csupán hajlandónak mondta magát a tárgyalásokra az orosz vezetővel.

San Diegó-i beszédében Hillary Clinton a saját politikai tapasztalatait méltatta, amelyekre first ladyként, szenátorként, majd külügyminiszterként tett szert. S bár elsősorban külpolitikáról beszélt, megemlítette azt is, hogy várható vetélytársának olyan fontos belpolitikai kérdésekben sincs érvényes ajánlata, mint például az oktatás. „Arról rengeteg ötlete van, hogy kit lehet hibáztatni, de arról fogalma sincs, hogy mit kellene tenni” – fogalmazott Clinton.

Szerinte Trump ugyan azt ígéri, hogy Amerikát naggyá teszi, de egyetlen javaslata sem erősíti majd az országot, sőt, külföldön csak gyöngítené az Egyesült Államok pozícióit. Trump nemcsak felkészületlen, hanem alkatilag, vérmérséklete miatt sem alkalmas elnöknek. Leszögezte: Trump nem olyasvalaki, akinek valaha is oda kellene adni az atomkódot.

Donald Trump percekkel a beszéd elhangzása után mikroblogban reagált a Clinton által mondottakra. Clintonnak “nulla tehetsége van… nem szabad elnökké választani” – írta twitter-üzenetében a New York-i milliárdos, aki immár nem először ismételte meg Clinton pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders szenátor véleményét, miszerint Hillary Clintonnak rossz a politikai ítélőképessége.

A republikánusok várható elnökjelöltje már szerdán a kaliforniai fővárosban, Sacramentóban tartott választási gyűlésén kitért Clinton beszédére, mondván, előzetesen hozzájutott a beszéd vázlatához, és amit Clinton állít, hogy ő buzdított volna Japán felfegyverzésére, az hazugság.

A megfigyelők ezzel kapcsolatosan emlékeztetnek: Trump korábban valóban Japán felfegyverzéséről beszélt, kétszer is. Először márciusban a CNN hírtelevízióban azt mondta, hogy Japán felfegyverzése csak idő kérdése, majd áprilisban a Fox televíziónak adott egyik interjújában úgy fogalmazott, hogy Japánnak meg kell védenie magát Észak-Koreával szemben, beleértve az atomfegyverek használatát is.

MTI/Járai Judit, Washington