2016. januárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 1,6, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – olvasható a KSH csütörtökön közzétett első becsésében.

A nyers adat utoljára 2013 júliusában volt ennél gyengébb: akkor 0,9 százalékkal csökkent a forgalom éves összevetésben. Ugyanez áll a naptárhatástól megtisztított mutatóra is, a 2013. júliusi adat mínusz 0,4 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben januárban 1,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben elsősorban a magas bázis hatása játszott szerepet. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett a forgalom.

A kiskereskedelmi volumen további emelkedésére lehet számítani az év folyamán, ugyanis alacsony az infláció, magas szintű a foglalkoztatottság és nagyon alacsony a munkanélküliség – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Lenner Áron Márk úgy fogalmazott: a kiskereskedelmi forgalom összefügg a magyar családoknál rendelkezésre álló elkölthető jövedelemmel, ha nőnek a reálbérek, akkor nő a kiskereskedelmi forgalom is. A növekedést pedig elősegítheti a 2016. január 1-vel bevezetett személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékpontos csökkentése és a családi adókedvezmények kibővítése is – tette hozzá a szaktárca helyettes államtitkára.