Az adóhatóság az ADÓtraffipaxban közzétette 14. héten várható ellenőrzések listáját.

Észak-Budapest: parfümárusítás, testedzési szolgáltatások

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága a 14. hét második felében az igazgatóság illetékességi területén ellenőrzéseket végez kiemelten a parfümök termékkörében bizonylatolási kötelezettség teljesítésére és az áruk eredetére vonatkozóan.

Április 3-tól 6-ig az igazgatóság illetékességi területén fokozottan ellenőrzi a testedzési szolgáltatást nyújtók körében a bizonylat kiállítására vonatkozó előírások teljesítését.

Békés megye: piacok

2017. április 3-9. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban Békéscsaba, Orosháza, Gyula, Békés, Dévaványa, Battonya és Szeghalom piacain folytatnak ellenőrzéseket. A revizorok az ellenőrzések során próbavásárlásokkal a nyugta-, számlaadási kötelezettséget vizsgálják, valamint a piacokon forgalmazott élelmiszerek eredetét – kiemelten a csokoládé termékek, füstölt húsáruk és zöldségfélék – vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: húsvéti ellenőrzések, fitnesztermek, masszázsszalonok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod megyei revizorai több hatósággal együtt összehangolt ellenőrzéseket fognak végezni a megyében, április 3-tól április 13-ig, a húsvéthoz kapcsolódóan. Elsősorban a füstölt- és húsárukat, a tojást, édességet, és primőr zöldségek árusítását végzők számíthatnak a revizorok megjelenésére. A vizsgálatok során a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, és az áruk eredetét vizsgálják, de forgalomszámlálásra is számíthatnak a vállalkozások.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai április közepéig kiemelten ellenőrzik a kondi- és fitnesztermeket, masszás szalonokat és szoláriumokat. Az ellenőrzések célja az online pénztárgép használatára újonnan kötelezett szolgáltatók működésének, a pénztárgéppel kapcsolatos előírások betartásának vizsgálata. Az érintett szolgáltatóknál a foglalkoztatás szabályszerűségét is ellenőrzik a revizorok. Ezzel egyidejűleg ellenőrzésre számíthatnak a korábban már online pénztárgép használatára kötelezettek is, akik elsősorban a pénztárgép éves kötelező felülvizsgálatának kontrolljára számíthatnak.

Csongrád megye: húsvéti ellenőrzések

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2017. április 3. és 13. között fokozottan ellenőrzik a húsvéti ünnepek közeledtével megnövekedett forgalmat bonyolító húskészítményeket, tojást, édességet, ajándéktárgyakat árusítókat. Kiemelten vizsgálják majd a bizonylat kiállítást, az online pénztárgépekre vonatkozó szabályok betartását, alkalmazottak bejelentését, az áruk eredetét.

Hajdú-Bihar megye: szabályos bizonylatok

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az operatív ellenőrzések helyszíneinek közzétételével szeretné felhívni az adózók figyelmét arra, hogy szabályos bizonylatokat állítsanak ki.

A 2017/14. heti operatív ellenőrzések tervezett helyszínei Hajdú-Bihar megyében:

  • április 3. hétfő: Konyár, Esztár
  • április 4. kedd: Hajdúdorog
  • április 5. szerda: Hajdúszovát
  • április 6. csütörtök: Polgár
  • április 7. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei az operatív ellenőrzésekkor elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat.

Heves megye: piacok, vásárcsarnokok, kitelepülő árusok

2017. 14. hetében Heves megye területén piacok, vásárcsarnokok, kitelepülő árusok fokozott ellenőrzése várható. A NAV szakemberei elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, és a vállalkozások bejelentik-e az alkalmazottaikat.

Jász-Nagykun-Szolnok megye: nyugtaadás, szabályszerű foglalkoztatás, árueredet, online pénztárgép

A 14. és a 15. héten elsősorban a piacokon, vásárcsarnokokban, közterületen értékesítést végzők valamint a Húsvéthoz kapcsolódó termékeket értékesítő vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre. A vizsgálatok során az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják, de számíthatnak forgalomszámlálásra is a vállalkozások. Emellett fokozott figyelmet fordítanak majd az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett kör ellenőrzésére is.

Nógrád megye: vendéglátók, számlaadás, online pénztárgép

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága Operatív Ellenőrzési Osztálya 2017. év 14. hetében az alábbiaknak megfelelően tervez helyszíni ellenőrzéseket:

Az adóellenőrök 2017. április 3-án hétfőn Salgótarján, Cered, Zabar, Szilaspogony településeken, április 4-én kedden Rétságon és környékén, április 5-én szerdán Nagybátonyban, Pásztón, Bujákon és Jobbágyiban, április 6-án Balassagyarmaton és környékén, április 7-én pénteken Salgótarjánban elsősorban a kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltatásnyújtó tevékenységet folytató adózók vonatkozásában vizsgálják a számla/nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az online pénztárgép használatának jogszerűségét, valamint az alkalmazottak foglalkoztatásához kapcsolódó bejelentések szabályszerűségét.

A vizsgálatok kiemelten érinthetik az online pénztárgép használatára 2017. január 1-től kötelezett adóalanyi kört (fizikai közérzetjavító, testedzési szolgáltatást nyújtók, gumiabroncs, motorkerékpár-, autóalkatrész kereskedelemmel, illetőleg javítással foglalkozók, taxi-személyszállítást végzők, valamint tisztítási szolgáltatást nyújtók).

A fentieken túlmenően a revizorok a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is ellenőrizhetik a számla/nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az online pénztárgépek jogszerű használatát, valamint a foglalkoztatáshoz fűződő bejelentések meglétét.

Pest megye: kiemelt húsvéti ellenőrzések

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának operatív adóellenőrei 2017/14. hetében kiemelten ellenőrzik a húsvéti ünnepeket megelőzően a hús,- hentes áru; tojás; valamint az édesség értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokat. A vizsgálatok a bizonylatadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentési kötelezettség ellenőrzésére, az online pénztárgépek használatára, valamint az áruk eredetének vizsgálatára irányulnak.

Az ellenőrzések helyszínei:

  • április 10. (hétfő): Szigetszentmiklós, Dunaharaszti, Taksony
  • április 11. (kedd): Dunavarsány, Makád
  • április 12. (szerda): Apaj, Ráckeve
  • április 13. (csütörtök): Zsámbék, Budaörs, Budakeszi

Somogy megye: húsvéti ellenőrzési akció

2017. március 27-én kezdi meg három hetes akció-sorozatát a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Az ellenőrzések kiterjednek az állandó és hétvégi piacokra, vásárokra, és az alkalmi kitelepülésekre is, valamint a rendezvényeket is felkeresik az ellenőrök.

A nyugtaadási fegyelmet, a foglalkoztatottak bejelentését és a forgalmazott áruk eredetét vizsgálja a hatóság.

Emellett kiemelt figyelmet kapnak az alábbi termékkörök:

  • füstölt- és húsárúk
  • tojás
  • édesség
  • primőr zöldségek
  • pékségek

Az akció keretében a környező megyék revizorai is végeznek ellenőrzéseket a megye területén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: bizonylatolási kötelezettség

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az ellenőrzések kiemelt helyszíneinek nyilvánosságra hozatalával szeretné felhívni az adózók figyelmét, hogy bizonylatolási kötelezettségüknek körültekintően tegyenek eleget.

A közzétett adatok nem zárják ki, hogy a NAV ellenőrei máshol is fognak ellenőrzést tartani, azonban a megjelölt településeken teljes bizonyossággal jelen lesznek.

A 2017/14. heti operatív ellenőrzések helyszínei Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

  • április 3. (hétfő): Nyíregyháza,
  • április 4. (kedd): Balkány, Szakoly
  • április 5. (szerda): Mátészalka, Ópályi
  • április 6. (csütörtök): Vásárosnamény
  • április 7. (péntek): Újfehértó

Veszprém megye: virág és dísznövény, tojás, hús- hentesáru, zöldség-gyümölcs

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága operatív ellenőrzési osztály adóellenőrei tavaszi akció keretében végeznek ellenőrzéseket az adózók jogkövető magatartásának támogatása, elősegítése érdekében az alábbi helyszíneken:

  • április 3. (hétfő): Veszprém
  • április 4. (kedd): Pápa
  • április 5. (szerda):  Ajka
  • április 6. (csütörtök):  Veszprém
  • április 7. (péntek): Sümeg

Az ellenőrzések elsősorban városi piacokon, illetve kitelepüléseken várhatók. Az ellenőrzések a számla/nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, az alkalmazottak adóhatósághoz történő bejelentésének szabályszerűségének ellenőrzésére, valamint árueredet ellenőrzésére irányulnak.

Az érintett adózói kör: virág és dísznövény, tojás, hús- hentesáru, zöldség-gyümölcs.

A jelenleg folyó vagy a következő napokban induló – előre bejelentett – ellenőrzések listája itt érhető el.