Bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt folyik nyomozás a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán, miután egy országos akcióban letartóztatták egy külföldiek irányította bűnözői csoport 20 tagját, akik illegális cigarettakereskedelemmel és Európában elkövetett bűncselekményekből származó euró szállításával foglalkoztak.

A bűnözőket egy vietnámi és egy egyiptomi állampolgárságú személy irányította. A pénzszállítást Budapestről intézték: először Magyarországra, onnan Szlovákiába került az óriási összegű bűnös pénz, majd szlovák társaságok bankszámláin átutazva végül különböző kínai gazdasági társaságok számláin kötöttek ki az összegek.

Ezen felül a bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába. A pénzmosási folyamatban mintegy ötmilliárd forint értékű eurót szállítottak, míg három hónap alatt mintegy négyszázmillió forint értékű cigarettát értékesítettek.

A NAV pénzügyi nyomozói a MERKUR és a TEK speciális egységek, hatvan pénzügyőr és IT szakemberek támogatásával hajtották végre az országos akciót. Házkutatásokat tartottak több mint 30 helyszínen, lefoglaltak több mint nyolcvanmillió forint készpénzt, csaknem tizenkétezer doboz cigarettát, illetve több olyan személyautót és kamiont, amelyet a cigarettacsempészethez és az illegális pénzszállításokhoz használtak.

Összesen húsz gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság kilenc ember előzetes letartóztatását elrendelte. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztéssel is felelhetnek.