A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) erős felfutása várható az év végén. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a CIB Bank szakértői.

Ebben az évben lejárnak az első, öt éves futamidejű Tartós Befektetési Számlák (TBSZ), így érdemes időben dönteni a folytatásról – hívták fel a figyelmet a CIB Bank szakértői.

Azért fontos még december 31. előtt új számlát nyitni, és rendelkezni az eddigi megtakarítás átvezetéséről, mert így egy évvel korábban juthat kedvezményes adózással vagy akár adómentesen a befektetéséhez a számla tulajdonosa. Igaz ez akkor is, ha három év múlva kíván kedvezményes adózással pénzéhez jutni, és akkor is, ha kivárja a teljes futamidő végét. Az ötödik év végén ugyanis adó- és ehomentesen juthat megtakarításához a befektető – olvasható a Mabisz honlapján.

Aki kivárja a futamidő végét, azaz az öt év lejártával veszi fel megtakarítását, jelentős összeget spórolhat meg. Öt millió forintos megtakarítás esetén például alacsonyabb (5 százalékos) hozam mellett 55 ezer forint járulékot takaríthat meg a befektető, míg magasabb (15 százalékos) hozam mellett ez az összeg elérheti a 165 ezer forintot. 

Érdemes az év végi határidőt szem előtt tartani, hiszen a lejáró TBSZ-nek az év végével mindenképpen meg kell szűnnie. Ha a számla tulajdonosa még idén rendelkezik arról, hogy megtakarítását továbbra is TBSZ számlán tartja, egy évvel korábban juthat pénzéhez, mint ha azt januárban már a 2016-os TBSZ számlára tenné meg.