Az Európai Parlament a jövő héten szavaz a Kanadával való kereskedelmi megállapodásról.

Az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról (CETA) szavaz a jövő heti plenárison a Parlament. Az egyezményt több mint 5 évig tárgyalták, ha zöld jelzést kap az EP-től, akkor már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon. Az Európai Parlament sajtósai összefoglalták, hogy mit érdemes tudni a sokat vitatott egyezményről.

Az EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodás gyakorlatilag megszüntetné a vámokat a két fél között, kivétel a közszolgáltatások, audiovizuális és közlekedési szolgáltatások és néhány mezőgazdasági termék esetében.

Ki jár jól a CETA-val?

A munkavállalók

Az egyezmény megkönnyíti az uniós állampolgárok számára, hogy például jogi, könyvelői, mérnöki, vagy akár építészeti szolgáltatásokat kínáljanak Kanadában. A megállapodás ugyanis keretet ad a szakmai képesítések kölcsönös elismerésének megkönnyítéséhez. Emellett a CETA-val könnyebb lesz a vállalkozások számára a munkatársaik EU és Kanada közötti ideiglenes mozgatása.

A vállalkozások

A CETA javítja majd az európai vállalatok üzleti lehetőségeit Kanadában, és megkönnyíti, hogy oda exportálják termékeiket.

Emellett Kanada kormányzati beszerzéseit nagymértékben megnyitja az uniós vállalatok előtt, jobban, mint bármely más kereskedelmi partnere vonatkozásában. Az ország egyetlen honlapon fogja vezetni a közbeszerzési eljárásait, ami jelentősen megkönnyíti a kisebb vállalkozások számára a pályázást, hiszen ennek akadálya sokszor az, hogy nem férnek hozzá a szükséges információhoz.

A fogyasztók

A piacok megnyitásának célja, hogy az árak alacsonyan maradjanak, de a termékek szélesebb köréből választhassanak a fogyasztók.

Az uniós termékek védelme

A tervek szerint az európai vállalkozások a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeik 92%-át vámmentesen tudják exportálni Kanadába. Az ország emellett vállalta 143 magas minőségű európai termék földrajzi árujelzőjének oltalmát, mint például a szegedi téliszalámi, a Roquefort sajt, vagy a holland Gouda sajt.

Garanciák

A Kanadából származó valamennyi importnak meg kell felelnie az uniós szabályozásnak (pl. műszaki előírások és termékszabványok, állat- és növény-egészségügyi szabályok, élelmiszerrel és biztonsággal kapcsolatos szabályok, GMO-ra vonatkozó szabályok, fogyasztóvédelem stb.).

Ezenkívül az EU a CETA-ban is teljes körű védelmet biztosít a közszolgáltatások tekintetében, a tagállamok maguk döntik el, hogy megtartják a szolgáltatásokat (például egészségügy, vagy vízellátás), vagy privatizálják azokat, az egyezmény semmilyen szinten nem ösztönzi, vagy akadályozza egyik választást sem.

Vitarendezés

A beruházásokkal kapcsolatos viták rendezésére a CETA független, beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszert hoz létre, amely egy állandó igazságszolgáltatási fórumból és egy fellebbviteli igazságszolgáltatási fórumból áll, és amely átlátható és pártatlan módon folytatja majd le a vitarendezési eljárásokat.

Átláthatóság

A Kanadával kötött megállapodás több mint két éve, a tárgyalások lezárása óta online elérhető bárki számára.

Az egyezményt az Európai Bizottság tárgyalja, majd az Európai Parlamenttől kell zöld jelzést kapnia. Ezzel azonban a folyamat még nem ér véget, mert a CETA-t a nemzeti és regionális parlamenteknek is ratifikálniuk kell.