A Világgazdaság szerint regionális építőipari képzési központok létrehozását szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére, javaslataikat megküldték a szaktárcának.

A gazdasági napilap pénteki számából az is kiderül, hogy a gyakorlati oktatás színvonalának emelését német mintára javasolja módosítani a szövetség, amelynek az az álláspontja, hogy a szakemberképzést, az elméleti és gyakorlati oktatást egységes követelményekkel és azonos körülmények között kellene biztosítani. Továbbá úgy vélik, az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, valamint az is további problémákat okoz, hogy a kisvállalkozások sem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a gyakorlati képzéshez.

A cikk szerint az ÉVOSZ központi – állami, kamarai vagy szakmai szervezeti – irányítással javasolja működtetni a létrehozandó regionális képzőközpontokat.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaságot arról is tájékoztatta, hogy a szakképzési törvény módosítását igénylő javaslatukat a napokban eljuttatták az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

(NT)