Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a kis- és középvállalkozások (kkv) ügyvezetője című képzésre, amelyen a diákok idegen nyelvet, informatikát és vállalati ismereteket tanulhatnak.

Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán elmondta: kortól függetlenül bárki beiratkozhat, aki már rendelkezik valamilyen szakképzettséggel. A tanfolyam októberben indul és a tanév végéig tart. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már 9000-en jelentkeztek a képzésre, így a következő egy hétben már csak további ezer érdeklődő beiskolázását tudják megoldani, ugyanis a tanfolyamot 10 ezer résztvevőre méretezték.

Ha túljelentkezés lenne a képzésre, akkor a minisztérium megfontolja egy februárban induló keresztféléves tanfolyam indításának a lehetőségét – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette: a kkv-ügyvezetői képzést a költségvetés finanszírozza, a tanfolyamra az érdeklődők az állami fenntartású szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban jelentkezhetnek.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly szeptember óta a második szakképesítés is ingyen megszerezhető, ezzel a lehetőséggel már 35 ezren éltek. A slágerszakmák közül példaként említette az ápolót, a mentőápolót, a szociális gondozót és ápolót, valamint a mérlegképes könyvelőt, a pénzügyi számviteli ügyintézőt, illetve a hegesztőt, a villanyszerelőt, a szoftverkódolót, továbbá a szakácsot, a cukrászt és a pincért. (MTI)