Caramel nagykoncertjével, futóversennyel és családi programokkal várják az érdeklődőket az uniós csatlakozás évfordulóján, május 7-én – hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az elmúlt évek hagyományához híven idén is különleges eseménnyel emlékezünk meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozásának évfordulójáról – olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében. Május 7-én a „13 év – 13 km” elnevezésű futóverseny nyitja a napot, amelyre több ezer jelentkezőt várnak a szervezők. Ezen kívül rengeteg színes program várja majd a Szabadság térre kilátogató családokat, sport- és zenerajongókat, illetve minden érdeklődőt.

„13 év – 13 km” elnevezéssel május 7-én vasárnap újra elrajtol az Európa-napi fesztivál keretein belül megrendezett ingyenes futóverseny Magyarország európai uniós tagságának ünnepléseként. A futás útvonala európai uniós támogatással megszépült vagy felépült budapesti helyszíneket érint. A minden évben ezreket vonzó futás 13 km-es távja Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóját jelképezi. A rendezvény emellett megemlékezik a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulójáról, amivel útjára indult az Európai Unió, és a 30 éves Erasmus-programról is.

„Az Európai Unió történelme során mindig viták eredményeképpen fejlődött. Jelenleg is vita folyik uniónk jövőjéről. De közben az eddig elért eredményekről se felejtkezzünk el. Az Európa-nap arról szól, hogy együtt örüljünk a közös eredményeinknek: a kibővült gazdasági lehetőségeknek, a szabad mozgásnak, a közös erőfeszítésekkel elért jelentős fejlesztéseknek, amelyek közül néhány kiemeltet az Európa-napi futás is érinteni fog” – mondta el Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Az Európa-napi fesztivál és családi nap minden évben nagy érdeklődésnek örvend, amely a futóverseny mellett a többi színes és érdekes programnak is köszönhető. „Május 7-én többek között kézműves játszóházzal, mesesarokkal, óriás társasjátékkal, gyermekműsorokkal, Suhanj! Fitness programmal várjuk a Szabadság térre látogató családokat, de a zenerajongóknak is izgalmas programokkal készülünk. A nap folyamán fellép többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Romano Drom és Caramel is” – tájékoztatott Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának irodavezetője. Hozzátette, hogy mindezek mellett a kilátogatók az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről, valamint különböző szakmai gyakornoki programokról is tájékozódhatnak majd. A helyszínen személyre szabott karriertanácsadásra és nyelvvizsgákkal kapcsolatos ismeretszerzésre is lesz lehetőség.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal. A programok ingyenesek.

Az Európa-napi fesztiválról ezen a linken találhatók további információk.

Az Európa-napi futás weboldala itt érhető el.