A Legfőbb Ügyészség szerint tiltott szerencsejáték szervezésének bűnsegédje lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték oldalát, illetve az oda irányuló pénzügyi tranzakciót végrehajtja.

Fazekas Gézát, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjét az MTI azután kereste meg, hogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezentúl nemcsak a tiltott online szerencsejátékot szervezőkkel szemben lép fel, hanem az ilyen oldalak népszerűsítésében, reklámozásában részt vevők is szigorú, akár büntetőjogi szankciókra is számíthatnak. 

A Legfőbb Ügyészség szóvivője emlékeztetett: a szervezet elvi szinten már vizsgálta az online szerencsejátékok büntetőjogi vonatkozásait. Megállapították, hogy bizonyos feltételek mellett a büntető törvénykönyv 360. paragrafusában szabályozott „tiltott szerencsejáték szervezése” bűncselekmény az online szerencsejáték esetében is megállapítható. A Legfőbb Ügyészség szerint tehát a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv megfelelő keretet biztosít az ilyen jellegű bűnelkövetők ellen.

Tállai András pénteken arról beszélt az MTI-nek, hogy az utóbbi években nagy számban jelentek meg olyan online szerveződések, amelyeknek nincs engedélyük online szerencsejáték szervezésére. Az adóhatóság álláspontja szerint azok, akik így működtetnek online kaszinót, tiltott szerencsejátékot szerveznek – részletezte a szabályokat az államtitkár.

Felidézte, 2014 januárja óta a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozás lehetővé teszi, hogy azokat az oldalakat, amelyeken tiltott szerencsejátékot szerveznek, hozzáférhetetlenné tegyék. A NAV a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével már több mint nyolcszáz blokkoló határozatot hozott. (MTI)