Csak úgy menthető meg a fizetésképtelenné vált Hunyad Megyei Energetikai Komplexum, ha alkalmazottainak felét elbocsátja – jelentette ki Remus Borza, a csődeljárást vezető cég képviselője.

Borza szerint a több mint 6300 alkalmazottat foglalkoztató komplexumot a rossz vállalati menedzsment és az állam fejetlen beavatkozásai taszították a csőd szélére – írja a kronika.ro.

„A romániai bányászatot már a rendszerváltás után meg kellett volna reformálni – például lengyel mintára –, de az állam évről évre több milliós kölcsönökkel támogatta az ágazatot ahelyett, hogy az átszervezést sürgette volna” – mondta Borza.

A javasolt drasztikus átszervezés lónyaytelepi, petrillai, zsilyvajdejvulkányi, livezényi bányák, valamint a szintén a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum kötelékében működő marosnémeti és zsilparosényi hőerőművek alkalmazottait érintené.

Súlyos problémákkal küszködik egyébként az Olténiai Energetikai Komplexum is, ahol a vállalatvezetés már be is jelentette, hogy az átszervezés első fázisában 497 alkalmazott munkaszerződését fogják felbontani.

A Gorj megyei bányászok szakszervezetét vezető Manu Tomescu már bejelentette, április 11-én gyalog indulnak el Bukarestbe – mint fogalmazott, ez lesz a kétségbeesés felvonulása –, hogy felhívják a kormány és az államelnöki hivatal figyelmét a bányaipar válságos helyzetére.

„Nem akarunk koldulni, nem akarunk zavargásokat, de elfogyott a türelmünk: elegünk van abból, hogy folyamatosan megaláznak. A felvonulás végén egy petíciót fogunk benyújtani a kormánynak és Klaus Johannis államfőnek, az energetikai komplexumok megmentését követelve” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek az érdekvédelmi szervezet vezetője.