A román kulturális minisztérium nem kívánja megakadályozni, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A Krónika azután fordult a bukaresti minisztériumhoz, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök augusztusban bejelentette: a kormány megpróbálja megakadályozni, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökségi listájára.

„A beterjesztő állam bármikor visszavonhatja a jelölések közül a csíksomlyói dossziét. Néhány hónapja a román külügyminisztérium és a kulturális tárca azon dolgozik, hogy a szakemberek által összeállított, minden érdekelt fél beleegyezését és támogatását élvező indítványt, dossziét visszavonja” – jelentette ki Kelemen Hunor egy pódiumbeszélgetésen.

Az RMDSZ-elnök közölte, informálisan tudják, hogy az UNESCO elfogadta a javaslatot, és hivatalosan még hátra van egy szavazás az év végén. Kelemen emlékeztetett, hogy a búcsút kulturális minisztersége idején, 2011-ben terjesztették fel az örökségi listára.

A Krónika által írásban feltett kérdésekre csütörtökön a román kulturális minisztérium azt válaszolta, hogy a csíksomlyói búcsú felterjesztését célzó dossziét eredetileg 2012-ben nyújtották be.

A tárca közölte, az iratcsomót 2015-ben a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezmény kérésére kiegészítették a világszervezet által megkövetelt szabvány formátumnak megfelelően.

Arra a kérdésre, hogy a szaktárca támogatja-e a csíksomlyói búcsú listára kerülését, az Andrei Diaconescu főtitkár által aláírt levélben nem adnak egyértelmű választ.