Nem kapkodja el Románia annak az európai uniós irányelvnek a joggyakorlatba ültetését, amely szerint meg kellene jelölni a forrását minden 1000 eurót meghaladó összegnek, amit hazaküldenek a külföldön dolgozó román állampolgárok.

Valóban létezik egy törvénytervezet, amelynek elfogadását követően a külföldön dolgozó román állampolgároknak meg kellene jelölniük a forrását minden 1000 eurót meghaladó összegnek, amit hazaküldenek – erősítette meg a híreszteléseket Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Közölte azonban, hogy Romániának nem kell sietnie a vonatkozó európai uniós irányelvnek a joggyakorlatba ültetésével – írja a Krónika.

A témát elsőként Florin Cîţu, a szenátus gazdasági bizottságának ellenzéki elnöke dobta be a múlt héten a köztudatba. Facebook-bejegyzésben jelezte, létezik egy tervezet a pénzmosás megelőzésére és leküzdésére létrehozott országos hivatalnál, ami szerint papírokkal kellene bizonyítani az 1000 eurósnál nagyobb küldemények forrását, ellenkező esetben 25 000 és 150 000 lejes bírság is kiróható.

Az intézmény honlapján még január 31-én közzétett tervezet értelmében a tranzakciót követően három nap áll a külföldön munkát vállaló rendelkezésére, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa az illetékesekhez.

A pénzügyminiszter most kijelentette: kétli, hogy a pénzt hazaküldő román állampolgárok jövedelme terrorista cselekményekből származna. Meglátása szerint egyszerű emberekről van szó, akik azért vállalnak külföldön munkát, hogy el tudják tartani a családjukat.