Jóváhagyta Bukarest fővárosi közgyűlése a holokausztmúzeum létrehozását.

A közgyűlés rábólintott, hogy a Bukarest belvárosában álló egyik épületben létrehozzák a Romániai Zsidók Történelmi Múzeumát, amelyet az Elie Wieselről elnevezett roszágos holokausztkutató intézet működtet majd.

Az intézmény Bukarest történelmi belvárosának egyik legismertebb bevásárlóutcáján, a Lipscani utcában kap majd helyet – írja a kronika.ro.

Gabriela Firea főpolgármester a múlt jobb megismerésével indokolta a múzeum létrehozását. „Ezzel bebizonyítjuk a világnak, hogy a románok nem feledkeznek meg a történelmükről, amelynek sötét részeit mindig föl kell idézni az eljövendő generációk számára, hogy a tragédiák ne ismétlődhessenek meg” – fogalmazott a főpolgármester.

Emlékeztetett: 2016 és 2017 márciusa között Románia tölti be a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztségét, a mandátum főbb céljai között pedig a zsidók második világháborús történelmét bemutató oktató- és emlékprogramok szervezése is szerepel.

A román kormány augusztus végén döntött a múzeum létrehozásáról. A kormány jóváhagyta egy – az intézet keretében működő – tanácsadó testület megalapítását, amelynek fő feladata az új múzeum létrehozása lesz. A közlemény szerint az intézet nemzetközi partnerekkel is egyeztetni fog a Bukarestben megépülő új kulturális létesítményről.

A román állam a 2000-es évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidót pusztított el az 1941-44-es időszakban. Romániában ekkor alakult meg a holokausztkutató intézet is, október kilencedikét, a bukovinai deportálások kezdetének napját pedig 2004-ben a holokauszt romániai emléknapjává nyilvánították.