A Berkshire Hathaway lecsökkentette részesedését a Munich Re viszontbiztosítóban, miután a cég milliárdos alapítója megkérdőjelezte a viszontbiztosítások jövedelmezőségét.

A Berkshire már októberben 12 százalékról, 9,7 százalékra csökkentette a részesedését a Munich Re viszontbiztosítóban, amit most 4,6 százalékra vágott vissza. Warren Buffett már a májusi közgyűlésen negatív kilátásokról beszélt a viszontbiztosítások kapcsán – olvasható a Mabisz honlapján.

A Munich Re az idei harmadik negyedévben 29 százalékos profitcsökkenésről számolt be, főként a befektetési jövedelmek visszaesése miatt. A társaság nettó nyeresége 520 millió euró volt, szemben az előző év hasonló időszaki 733 millió euróval. A viszontbiztosítói tevékenységből 379 millió eurós nyereség keletkezett, ami szintén alacsonyabb az egy évvel korábbi 533 millió eurónál.

A társaság pénzügyi igazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy a tőkepiaci turbulenciák igen erősen rányomták a bélyegüket a befektetési eredményekre, ahol az átlagosnál alacsonyabb nyereséget sikerült realizálni az eladások során, a részvények esetében értékvesztés következett be, a származékos fedezeti eszközöknél pedig veszteség keletkezett.