A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének Magyarországra helyezése tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ szerepét – jelentette ki Varga Mihály, miután Nyikolaj Koszovval, a bank elnökével aláírta az erről szóló egyezményt.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a döntés előnyökkel jár az intézmény számára, kedvező eredményt hoz a részvényeseknek, és új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával a pénzintézet hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi életbe, széleskörű kapcsolatrendszert építhet ki az európai pénzintézetekkel és más nemzetközi fejlesztési bankokkal. Mindezek révén a bank jelentős szereplőjévé válhat a közép-európai beruházásoknak, a vállalati hitelezésnek és így a nemzetközi pénzügyi életnek is.

Varga Mihály logikus lépésnek nevezte azt, hogy egy terjeszkedő szakaszban lévő nemzetközi fejlesztési bank Magyarországon választ új székhelyet, amely megfelelő működési környezetet, magas ütemű és fenntartható gazdasági növekedést kínál. A pénzintézet magasan képzett pénzügyi szakembereket fog hazánkba hozni, vagy itt tartani, emellett elősegítheti a hazai vállalatok nemzetközi piacra jutását is – tette hozzá a miniszter kiemelve, hogy jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban, így az NBB Budapestre költözése jelentős előrelépés és elismerés a magyar gazdaságpolitika számára.

Nyikolaj Koszov, a bank elnöke a pénzintézet Budapestre költözését történelmi jelentőségű lépésnek nevezte. Mint mondta: a részvényesek döntésében szerepet játszott, hogy a magyarországi székhely lehetőséget biztosít a bank számára, hogy továbbfejlessze a nemzetközi pénzügyi partnerekkel való együttműködését, további forrásokat biztosítson tevékenységéhez és növelje a hitelminősítők bizalmát.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)