A szálló por magas szintje miatt bírósági eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordul Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság ellen amiatt, hogy az említett országok nem tartják be a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékeket és nem tettek megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a határérték túllépésével érintett időszak a lehető legrövidebb legyen. Magyarország, Olaszország és Románia ellen a szálló por (PM10) tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás. A környezeti levegő minőségére vonatkozó uniós szabályozásban (2008/50/EK irányelv) meghatározott határértékeket 2010-ig, illetve 2005-ig kellett volna teljesíteni.

A lépés előzménye, hogy Karmenu Vella biztos – végső kísérletként arra, hogy megoldás szülessen a kilenc tagállamot érintő súlyos levegőszennyezési problémára – 2018. január 30-ára a levegőminőséggel foglalkozó miniszteri csúcstalálkozót hívott össze. Az említett hat tagállam nem mutatott be olyan hiteles, eredményes és időben meghozott intézkedéseket, amelyek az elfogadott határidőn belül, illetve – ahogyan azt az uniós jog előírja – a lehető leghamarabb csökkentenék a szennyezést. A bizottság ezért úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz.

A szálló por koncentrációja Magyarországon 3 levegőminőségi övezetben – Budapesten, Pécsen és a Sajó völgyében – 2016-ban tartósan, 76 napig meghaladta a napi határértékeket – olvasható a bizottság közleményében.