Minden szegmensben megállt a fővárosi használtlakás-árak emelkedése az idén, jelentősen visszaesett az érdeklődés a használt házak, illetve az exkluzív, drága lakások iránt, több városrészben és lakástípusnál pedig csökkentek is az árak – ismertette az Otthon Centrum az ingatlanpiac legfrissebb fejleményeit elemzésében.

Az ingatlanközvetítő cég elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor kifejtette, hogy a korábbi évekhez képest alacsonyabb az adás-vételek száma, emiatt egy-egy negyedév átlagos négyzetméterárát erősen befolyásolják az adott időszakban értékesített ingatlanok egyedi jellemzői – például az állapotuk, vagy hogy az egyes kerületek melyik részén történt több eladás.

Az OC értékesítési adatai szerint a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára a legutóbbi három hónapban 1,01 millió forint volt, ami ugyan 9 százalékkal magasabb a tavalyi második negyedéves értékénél, azonban az idei első negyedévhez képest már 0,5 százalékkal alacsonyabb. Az április és június közötti időszakban a legmagasabb átlagos négyzetméterárat a II. kerületben mérte az OC, ahol átlagosan 1,44 millió forintot fizettek egy lakás négyzetméteréért. A budai kerületet az V. kerület követi 1,23 millió forinttal, majd a XIII. kerület következik 1,2 millió forint átlagos négyzetméterárral.

Soóki-Tóth Gábor jelezte: mivel az exkluzív – és emiatt drága – lakások kevésbé fogytak a második negyedévben, a visszafogott számú értékesítés során az összetételhatás jobban érvényesül.

A panellakások négyzetméterára 741 ezer forint volt a második negyedévben, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. A legdrágább a XI. kerület 890 ezer forinttal, ennél a IX. kerület 869 ezer és a XIII. kerület 808 ezer forintos átlagárával valamivel olcsóbb.

A használt házak négyzetméterára 647 ezer forint volt a második negyedévében. Noha ez 7 százalékkal magasabb az első negyedévben mértnél, de az előző év azonos időszakánál épp ennyivel alacsonyabb. Ez is az összetételhatásnak tudható be: mivel jóval kevesebb az adás-vétel, ezért az átlagot jobban befolyásolja az adott ingatlanok elhelyezkedése vagy műszaki állapota.

Ebben a szegmensben Budán 926 ezer forint az átlag, míg Pesten 570 ezer forint. A budai oldalon a III. kerület volt a megfizethetőbb, átlagosan 839 ezer forinttal, szemben a hegyvidéki II. és XII. kerülettel, ahol az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot.

A pesti oldalon a déli városrészek olcsóbbak, például a XX. kerületben 490 ezer forint a fajlagos ár, míg a XVI. kerületben 668 ezer forint a négyzetméter átlaga – ismertette az Otthon Centrum.

(Forrás: MTI)